2023 AIA Altın Madalyası’nın Sahibi Carol Ross Barney

GÖKÇE ARAS ENGİN

Amerikan Mimarlar Enstitüsü'nün (AIA) Yönetim Kurulu ve Stratejik Konseyi Carol Ross Barney'i 2023 Altın Madalyası ile onurlandırdı. Altın Madalya her sene çalışmaları mimarlık teorisi ve pratiği üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olan kişilere veriliyor.

Barney, yaklaşık 50 yıllık çalışmalarında mimariyle etkileşime giren herkesin günlük hayatını iyileştiren mimari arayışıyla tanınıyor. Barney, mimarlık lisans ve yüksek lisans derecelerini Illinois Üniversitesi'nden aldı. Lisans derecesini aldıktan sonra ABD Barış Gücü'ne kaydoldu ve Kosta Rika'ya gönderildi. Barney, mesleğinin ilk yıllarını Barış Gönüllüleri ve mimarlık firması Holabird&Root'ta geçirdikten sonra 1981'de Chicago’da kendi ofisi Ross Barney Architects’i kurdu. İki yıl sonra ise Illinois Üniversitesi Urbana Champaign'den Plym Seyahat Bursu aldı. Bu burs, kamusal alandaki çalışmalarını canlandıracak bir fırsattı.

Oklahoma City Federal Binası

Alfred P. Murrah Federal Binası’nı yok eden 1995’deki bombalama olayının ardından 1997'de Barney, Oklahoma City Federal Binası'nın baş tasarımcısı olarak görevlendirildi. 2005 yılında tamamlanan 185.000 metrekarelik bina yayalara ve şehre saygısının yanı sıra gerekli güvenlik önlemlerini de almasıyla dikkat çekti.

Barney, yaklaşık yirmi yıl boyunca Chicago Nehri'ne hayat verme hareketini savundu. Ortaya çıkan Chicago Riverwalk, Michigan Gölü'nden nehrin birleştiği yere kadar uzanan yaklaşık iki kilometre uzunluğunda kamusal bir alan. Park, nehre uzanan köprüler arasında ayrı odalar yaratma çabasıyla onu tanımlayan yeniden tasarlanmış altyapıya atıfta bulunuyor. Kano turları, şarap barı, gaziler anıtı ve sayısız halka açık program içeren proje, Chicago'nun kentsel alanına pozitif enerji getirdi ve su kaynaklarını yeniden düşünen şehirler için bir model teşkil ediyor.

Chicago Riverwalk

Barney yaklaşık 30 yıldır Illinois Institute of Technology'de yardımcı profesör olarak görev yapıyor. Barney’nin yönettiği stüdyoların konuları, su taşımacılığından hafif bir imalat rönesansını teşvik eden karma kullanım gelişimine kadar, onun uygulamalarıyla da yakından ilgili. Barney ayrıca stüdyosunda, birçoğu kendi başarılı uygulamalarını inşa eden, akademik çalışmalar yapan ve Barney'nin onlara aşıladığı değerlerle yeni yollar keşfeden sayısız yetenekli mimara akıl hocalığı yaptı.

Barney, tüm çalışmaları boyunca dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için çaba sarf etti ve bunu yaparken mesleğinde silinmez bir iz bıraktı. Öncü yaklaşımı ve etiği, mimarlığın en yüksek özlemlerinin de açık örnekleri.

Barney'nin çalışmaları, iki COTE İlk On Ödülü, 2005 AIA Kamu Mimarisi Ödülü ve AIA Illinois Firma Ödülü ve Altın Madalya dahil olmak üzere 200'den fazla ulusal ve uluslararası ödülle kutlandı.

Etiketler: