2023 Serpentine Pavyonu’nu Lina Ghotmeh Tasarladı

GÖKÇE ARAS ENGİN

2000 yılından itibaren Londra’daki Kensington Gardens’da konumlanan Serpentine Galeri’nin önündeki alanda geçici bir pavyon tasarlanıyor. Geçtiğimiz yıllarda uluslararası mimarlık camiasında tanınmış bir mimarın davet edilmesiyle hayata geçirilen pavyonun 2023 yılı tasarımcısı Lina Ghotmeh oldu. Serpentine Galeri bu seneki seçimiyle de daha genç, daha az bilinen isimleri öne çıkarma serisini sürdürüyor.

Lübnan doğumlu Parisli mimar Lina Ghotmeh tasarımında, Afrika’dan ilham alan bir "büyük barınak" ile mümkün olan en küçük karbon ayak izini hedefliyor. Ghotmeh tasarımını şu sözlerle tarifliyor: ”Açık, davetkar bir barınakla doğada birlikte oturup, yemek yiyip, konuşabileceğimiz bir yer yaratmak, birbirimizle ve dünyayla olan ilişkimizi yeniden düşünmek istedim."

Lina Ghotmeh, Kaynak: dezeen.com

Fransızların “yemek hazır” çağrısı olan “À Table” başlıklı pavyon, halka açık toplantılar ve tartışmalar için veya sadece park müdavimlerinin gelip oturması için alanın merkezi etrafında düzenlenmiş bir dizi masa ve sıra içerecek. Ghotmeh, “yanınızda oturan insanlarla sohbet edebileceğiniz türden bir yer gibi hissettirmeli," diyor ve ekliyor, “dünyaya yakın hissedebileceğiniz mütevazı bir alan.”

Ghotmeh tasarımını, Stonehenge’den Mali'deki Dogon halkının “toguna” adlı kulübelerine kadar uzanan buluşma yerleri ve toplu ritüel alanlarının tarihini araştırarak şekillendirdiğini söylüyor. “Büyük barınak” anlamına gelen “toguna”, genellikle bir köyün merkezinde yer alır ve insanların burada bir araya gelerek köy halkını ilgilendiren konularda karar vermesi, çatışmalarda arabuluculuk yapması ya da ve adalet dağıtması için bir yer sağlar. “Toguna”nın düşük seviyeli çatıları, insanları ayakta durmak yerine oturmaya zorlayacak şekilde tasarlanır ve tartışmalar kızıştığında şiddeti önlemeye yardımcı olur. Serpentine’in de sanatsal tartışmaları hiç şüphesiz hararetli olabilir fakat Ghotmeh'in yapısı daha çok erişilebilirlik düşünülerek tasarlanmış, tavan yüksekliği ise 2,5 - 3 metre arasında değişiyor.

Kaynak: dezeen.com

Dokuz kıvrımlı “yaprak”tan oluşan ahşap şemsiye, lamine ahşap sütunlardan oluşan bir diziyle desteklenerek pavyonun kenarında korunaklı bir yürüyüş yolu oluşturacak ve yarı saydam cam perdelerle iç mekandan ayrılacak. Çiçek şeklindeki yapının her bir tarafı, çevredeki ağaçların köklerinin konumuna hürmetkar bir selam vererek hafifçe içe doğru kıvrılacak ve insanlar binanın içinde dolaşırken incelikli ve şekil değiştiren bir geometri sunacak. Radyal ahşap nervürler tavan boyunca uzanarak kontrplak çatıyı destekleyecek ve yapının üstü yağmuru dışarıda tutmak için gerilebilir bir membran tacı ile kaplanacak. Tasarımın, zemine olabildiğince yumuşak bir şekilde dokunan bir kumaş çerçeve veya pileli kağıt modeli hissi uyandırması hedefleniyor. Yeni geliştirilen düşük karbonlu geri dönüştürülmüş cam kullanmayı ve yapıyı cıvatalı bağlantılarla tasarlamayı planladığını açıklayan Ghotmeh, ”karbon ayak izini olabildiğince düşük yapmaya çalışıyorum" diyor.

Ghotmeh'in tasarımı 2023 Serpentine Pavyonu, Haziran - Ekim ayları arasında ziyarete açık olacak.

Lina Ghotmeh Hakkında
1980 yılında Beyrut’ta doğan Ghotmeh, Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde ve Paris'te École Spéciale d'Architecture'da mimarlık okudu. Londra'da Jean Nouvel ve Norman Foster ile birlikte çalıştı. Adını 2005 yılında iki arkadaşıyla birlikte katıldığı yeni Estonya Ulusal Müzesi için düzenlenen uluslararası yarışmayı kazandığında duyurdu.

2016'da kendi stüdyosunu kuran Ghotmeh, 2021 yılında Venedik Mimarlık Bienali'nde de sergilenen 2020’de tamamladığı Beyrut’taki Stone Garden apartmanı ile uluslararası tanınırlık kazandı. Ghotmeh ilerleyen günlerde Hermès için tasarladığı yeni deri atölyesini tamamlayacak.

Etiketler: