2050: Geleceğin Otel Odası Öğrenci Proje Yarışması

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı ile Mimarlık bölümleri “2050: Geleceğin Otel Odası Öğrenci Proje Yarışması” başlıklı, tek kademeli ulusal bir öğrenci proje yarışması düzenliyor.

Son başvuru tarihi 31 Mayıs 2023 olan yarışma, İstanbul sınırları içerisindeki üniversitelerin iç mimarlık ve mimarlık lisans bölümlerinde okuyan tüm öğrencilere açık.

Yarışmanın Amacı ve Arka Planı
Otel odası, son yüz yıldır tasarım olarak temelde aynı olmuştur: yatak, çalışma masası, banyo, sandalye, lamba ve televizyon. Bununla birlikte konuklar ise önemli ölçüde farklılaşmıştır: Otellerde konaklayan misafirler artık teknolojiye daha hâkim, tasarım farkındalığı olan, uyku ve kişisel bakım alışkanlıkları belirgin ve çevrelerine karşı her zamankinden daha duyarlı bireylere dönüşmüşlerdir. Genel olarak gezginlerin otel deneyimleri noktasında çok daha yüksek beklentileri bulunmaktadır ancak tipik otel odası tasarımları artan bu beklentileri karşılamak konusunda çoğunlukla yetersiz kalmaktadır.
  Bu doğrultuda yarışmanın amacı otel odalarının tasarlanma ve inşa edilme şekli ile ilgili geleneksel otel odası deneyimini geliştirmek veya değiştirmek yerine, sıfırlama düğmesine basmak ve sıfırdan, sadece modern gezginin değil, geleceğin gezgininin de ihtiyaç ve isteklerini içeren bir otel odası tasarlamak hususunda yeni bir düşünce dalgası başlatmak şeklindedir.

Yarışmanın Konusu
Katılımcılardan bundan yaklaşık olarak 25 yıl sonra var olabilecek otel misafir odası deneyimini geliştirmesi beklenmektedir. 2050 ve sonrasında gezginlerin ne tip istek ve ihtiyaçları olduğu hayal edilerek fiziksel bir alan yaratılması istenmektedir. Bu noktada katılımcılardan otomobil endüstrisinin yeni stil ve teknolojiyi sergilemek için konsept araçlar üretme pratiğini düşünmesi beklenmektedir. Bu konsept otomobiller, müşterilerin yeni ve radikal tasarımlara tepkisini ölçmek için kullanılmaktadır. Bu yarışma ile araba yerine konuk odaları tasarlayarak otel alanında benzer bir yaklaşım benimsenmek istenmektedir.

Jüri Üyeleri
Dr. Öğretim Üyesi Hakan İmert (İZÜ) Jüri Başkanı
Prof. Dr. Burçin Cem Arabacıoğlu (MSGSÜ)
Doç. Dr. Şahika Özdemir (İZÜ)
Doç. Dr. Emine Görgül (İTÜ)
Dr. Öğretim Üyesi Serhat Anıktar (İZÜ)
Dr. Öğretim Üyesi Begüm Bayraktaroğlu (Yeditepe Üni.)
Öğr. Gör. Can Akın (İZÜ)
Dr. Merve Bölükbaşı (İZÜ)
Soner Aygün (Aygün Mobilya)

Raportörler
Arş. Gör. Reyhan Çetin (İZÜ)
Arş. Gör. Ahmet Kurnaz (İZÜ)

Yarışma Takvimi
Yarışmanın İlanı: 15.03.2023
Sorular İçin Son Gün: 22.03.2023
Yanıtların İlanı: 24.03.2023
Başvuru Başlama Tarihi: 27.03.2023
Başvurular İçin Son Gün: 31.05.2023
Teslim Tarihi: 07.06.2023
Jüri Değerlendirme Tarihi: 14.06.2023
Sonuçların İlanı: 21.06.2023
Kolokyum ve Ödül Töreni: Sonuçların açıklanması ile sergileme, kolokyum / ödül töreninin tarih ve şekli ile ilgili bilgiler www.izu.edu.tr adresinden ilan edilecektir.

Yarışmanın şartnamesine ve başvuru formuna bu linkten ulaşılabiliyor.

Etiketler: