9016 Mimarlık’a Etik Mimarlık Ödülü

9016 Mimarlık “Beylikdüzü Fatma Ana Cemevi ve Kültür Merkezi” projesiyle Dynamo ve YAC (Young Architects Competitions) tarafından verilen Ethical Architecture Award (Etik Mimarlık Ödülü) yapı kategorisinde mansiyon ödülüne layık görüldü.

Projenin mimarları Bilge Altuğ ve Mehmet Metin Polat Etik Mimarlık Ödülü’ne layık görüldüklerini şu sözlerle duyurdular: “Dynamo ve YAC tarafından verilen Etik Mimarlık Ödülü yapı kategorisinde mansiyon ödülüne layık görüldük. Çabalarımızı takdir ettikleri ve etik mimariyi kutlayacak bir platform sağladıkları için Dynamo ve YAC'a şükranlarımızı sunmak istiyoruz. Bu ödül, yenilikçiliğe ve sorumlu tasarıma olan tutkumuzu yeniden alevlendirdi ve bizlere mükemmellik arayışımızı sürdürmemiz için daha da fazla ilham verdi.”

2015 yılında Beylikdüzü Belediyesi’nin düzenlediği yarışma ile elde edilen ve 2020 yılında inşası tamamlanan Beylikdüzü Fatma Ana Cemevi ve Kültür Merkezi Türkiye’de yarışma ile yapılmış ilk cemevi yapısı olması özelliğiyle de dikkat çekiyor. Projede içe dönük (dini) işlevler, dışa dönük (kültür merkezi) işlevlerle hem kentsel ölçekte hem de iç ölçekte uyumla birleşiyor. Beylikdüzü Yaşam Vadisi ile ilişkili olacak şekilde kurgulanan projede kullanılan doğal taş, proje alanını çevreleyen somut unsurların parkla bağlantısındaki sürekliliğini oluştururken, ahşap ise cemevi alanını özel ve kutsal bir alan olarak tanımlıyor.

Ödül Hakkında
Etik Mimarlık Ödülü, mimarlık ve tasarıma etik yaklaşımı desteklemeyi ve ödüllendirmeyi amaçlayan bir proje olarak yola çıkmış. Kaynakların dağılımındaki uçurumun çarpıcı biçimde genişlediği, sosyal sorunların her geçen gün arttığı bir dünyada, insanlara, onların haklarına ve onuruna yönelik bir kültürün geliştirilmesine olan ihtiyaç da günden güne artıyor. Mimarlık da mekanlara kimlik kazandırarak, insanlara hizmet ve güzellik sunarak refahı ve sosyal eşitliği destekleyen ana disiplinlerden biri. Bu nedenle Dynamo1 ve YAC etik ve sosyal bir mimarlık kültürünü, yani insan için mimariyi onurlandırmak amacıyla “Etik Mimarlık Ödülü”nü oluşturmuş.

Ödülün bu seneki jüri üyeleri ise şu şekilde: Kazuyo Sejima (SANAA), Anne Lacaton (Lacaton & Vassal), Anupama Kundoo (Anupama Kundoo Architects), Raul Pantaleo (Tamassociati), Vincenzo Manes (Dynamo Camp).

1 Kamu kurumlarını, üniversiteleri ve araştırma enstitülerini birleştiren bir ağ aracılığıyla, ortak faydaya yönelik somut projelerin paylaşımını teşvik eden İtalya merkezli bir kuruluş.

Etiketler: