Atelier DARN RHUBARB ile FAV 2024 Halk Ödülü'nü Kazandı

EN

Peker Ayan, Simay Çağ ve Bilge Kobak'tan oluşan Atelier DARN, yenilikçi enstalasyonları RHUBARB ile FAV 2024 Halk Ödülü'nü kazandı. Festival des Architectures Vives'de (FAV) sergilenen eser, mimarlık, spor ve çevre bilincini bütünleştirerek her yaş için sürükleyici ve interaktif bir deneyim yaratıyor.

Atelier DARN: Simay Çağ, Peker Ayan & Bilge Kobak

Fransa'nın Montpellier kentindeki 18. yüzyıldan kalma tarihi yapı Hôtel d'Aurès'in avlusunda inşa edilen Rhubarb, sürdürülebilir ve interaktif tasarımın dönüştürücü potansiyelini vurguluyor. Festivalin atıl alanları canlandırma ve kolektif hayal gücünü harekete geçirme anlayışını benimseyen eser, tüm yaş gruplarından yoğun ilgi gördü ve yüksek sayıda oy alarak Halk Ödülü'nün sahibi oldu.

Antik çağlardan bu yana değişen sporlar, takımlar ve temalar arasında seyircinin sabit kaldığı Olimpiyatların ritminden ve evriminden esinlenen Rhubarb, seyircilerin aktif rolünü vurguluyor. İzleyicinin geleneksel rolünü tersine çeviriyor: Ziyaretçiler pavilyona girdiklerinde sanata dönüşürken, pavilyonun kendisi de bir izleyici gibi davranarak avludaki hareketlerini yansıtıyor. Enstalasyonun adı olan "Rhubarb", sahneyi tamamlayan bir film setindeki ortam gürültüsüne atıfta bulunarak, izleyicinin kolektif sesinin doğasını yansıtıyor.

Bu interaktif enstalasyon, izleyicilerin enerjisiyle canlanıyor ve onların hareketlerini büyüleyici ses ve ışık gösterileriyle kinetik bir sanat eserine dönüştürüyor. Etkileşim, itmek, dokunmak veya elleri parçaların üzerinde gezdirmek, hatta esinti yaratmak kadar basit olabilir. Katılımcılar, sanat eserinin içine girmeye ve kavisli formu sayesinde merkez haline gelmeye teşvik ediliyor.

Rhubarb'ın 18. yüzyıldan kalma tarihi anıt Hôtel d'Aurès'in avlusuna yerleştirilmesi, doğal ışık kaynaklarıyla simbiyotik bir ilişki kurulmasını sağlıyor. Işık ve formun bu etkileşimi, festivalin mekânları açığa çıkarma ve yeniden kurgulama amacını yansıtıyor.

Enstalasyon, boyut ve renk açısından çeşitlilik gösteren 1.000 parçadan oluşuyor. Renk paleti Montpellier'de ve avluda bulunan tonlara atıfta bulunarak insan çeşitliliğinin ve kapsayıcılığının zenginliğini simgeliyor. Her bir parça çevre dostu filamentler kullanılarak 3D baskıyla üretildi.

Çevresel sorumluluk arayışında olan Rhubarb, üç farklı türde 3D baskı malzemesi aracılığıyla sürdürülebilir üretim yöntemlerini araştırıyor: Evdeki atık PET şişelerden üretilen el yapımı PET filament; BASF Forward AM tarafından endüstriyel PET atıklarından geri dönüştürülen endüstriyel bazlı filament Ultrafuse®️ rPET ve NOVINOV tarafından biyolojik olarak parçalanabilir özelliklere sahip miscanthus'tan yapılan benzersiz bir bitki bazlı malzeme. Bu malzemeler sadece pazarın zenginliğini sergilemekle kalmıyor, aynı zamanda sürdürülebilir mimariye giden farklı yolları da örnekliyor.

Bu iş birlikçi yaklaşım, aynı üretim yöntemi için endüstriyel yenilik ve zanaatkarlığın uyumlu bir birleşimini simgeliyor. Rhubarb, sürdürülebilirlik ve inovasyona olan bağlılığıyla sektördeki eko-bilinçli uygulamaların potansiyelini gözler önüne seriyor.

Etiketler: