İyileştiren Kutular

Kütüphane projesi, yaşanan doğal felaketin ardından kentin ve kentlinin geçirdiği iyileşme sürecine sosyal anlamda katkıda bulunmayı amaçlıyor.

2010 yılında yaşanan şiddetli deprem ve sonrasında yaşanan tsunaminin ardından Constitución kentini yeniden inşa üretme sürecinde gerçekleştirilen projelerden biri kütüphane yapısı. Altyapı eksiklikleri ve konut sıkıntılarının yanı sıra hayata geçirilen projenin, yaşadıkları kötü olayların ardından toplumda morali yükseltecek sosyal bir merkez olması amaçlanmış.

fotoğraflar: felipe díaz contardo

Oldukça düşük bir bütçe ile uygulanan proje üç ana fikir üzerinden şekillenerek yerleşimini ve formunu, ışıkla ve kamuyla kurulacak ilişkiler üzerinden kurguluyor. Öncelikli olarak arazinin tam karşısında bulunan meydanda yer alan bin yaşındaki ağaçlarla görsel bağın sağlanabilmesi için iç mekandaki ana alan sokak kotundan 1,6 metre yükseltilmiş. İkinci karar ise ışığın filtrelenip dengeli bir şekilde dağılabilmesi için; çocuklar, gençler ve yetişkinler olmak üzere ayrılan üç bölümün tavanında ahşap neflerin kullanılması olmuş. Dikkat edilen üçüncü nokta ise yapının kamusal kimliğini pratiğe dökmek üzere kullanılan üç ana pencerenin hem dışarıdan içeriye olan bakışı açık bırakması hem de yoldan geçenlerin duraklamasına izin verecek korunaklı oturma yerleri oluşturması olmuş.

Yapı, çatı bölümüne kadar brüt beton bir strüktüre sahip, ahşap çatı örtüsü ise bölgede önemli bir iş kolu oluşturan yerel üreticilerden sağlanan malzeme ile inşa edilmiş. Ahşap ağlar çatının şeklini alarak tonozlar oluşturuyor ve sokak kotunda daha geniş, arka bölümde ise daha alçak mekanlar yaratıyorlar. Ana mekanda oluşan alçak tavan yüksekliği daha samimi ve korunaklı hissettiren bir mekan oluşturuyor. Lamine çamdan inşa edilen strüktürler de uygulama sürecinin okunabileceği şekilde kendini sergiliyor. Verniklenen ahşap yüzeyler iç mekanda arzulanan aydınlık atmosferi desteklerken özel olarak yerinde üretilen mobilyalar ile de homojen bir dil yakalıyor. Döşemelerde kullanılan diğer renkler ise karşı meydandaki bitki dokusundan gelen doğal tonlardan esinleniyor. Yumuşak bir iklime sahip bölgede inşa edilen yapıda etkin bir yalıtım kullanılmazken, doğal çapraz havalandırma yöntemi uygulanmış.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL