Malatya Doğanşehir | Depreme Dayanıklı Toprak Yapı Pilot Çalışması İçin Açık Çağrı
Toprak Yapı Topluluğu tarafından yürütülen, toprak yapı uygulamalarının yeni teknik ve araçlarla geliştirilmesinin ve bu tekniklerin mekân tasarımı ve inşasında kullanım olanaklarının araştırılmasının amaçlandığı "Malatya Doğanşehir Depreme Dayanıklı Toprak Yapı Pilot Çalışması" projesinde, sürece dahil olmak isteyen ilgili, meraklı ve gönüllü katılımcılar açık çağrı ile proje alanına davet ediliyor.
Depreme Dayanıklı Toprak Yapı Pilot Çalışması'nın amacı, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremi'nin ardından yapılacak mimari projelerde "toprak" kullanımını ön plana çıkarabilmek. Deprem sonrası acil barınma ihtiyacına hızlı çözümler üretmek ve kırsal bölgelerde yaşayan bireylerin kendi barınma ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri toprak yapı uygulamalarını teşvik edebilmek hedefleniyor.
Proje, pilot bölge olarak seçilen Malatya'nın Doğanşehir İlçesi'nde katılımcı süreçlerle yürütülüyor. Depremde ağır hasar almış ve sonrasında yıkımı gerçekleştirilmiş bir evin zemin alanında, sıkıştırılmış toprakla yeni bir yapı yükseliyor.
"Toprak Yapı Topluluğu" çatısı altında gönüllü başlayan ve dernekleşme süreci devam etmekte olan projenin ekibi; mimarlık, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, inşaat mühendisliği öğrencileri, mimarlar, akademisyenler ve gönüllülerden oluşuyor.
Toprak yapı uygulamalarının yeni teknik ve araçlarla geliştirilmesinin ve bu tekniklerin mekân tasarımı ve inşasında kullanım olanaklarının araştırıldığı pilot projede, ekibe katılmak isteyen ilgili, meraklı ve gönüllüler açık çağrı ile proje alanına davet ediliyor.
Katılımcı olmak isteyenler linkteki başvuru formundan müracaat edebilirler.
Katılım Detayları
● Katılım ücretsizdir.
● Projede, şu an sıkıştırılmış toprak tekniği ile duvarların inşası yapılmaktadır. Toprağın hazırlanması, malzeme karışımının hazırlanması, karışımın tokmakla/ve diğer araçlarla sıkıştırılması, kalıp oluşturulması, üretim ve yapım aşamasında karşılaşılan problemlere anlık çözümler üretilmesi gibi süreçler yer almaktadır.
● Barınma konteynırda sağlanmaktadır. Şantiye koşullarına ve gece serin havaya uygun kıyafetler getirilmesi önerilmektedir.
● Yemekler kolektif bir biçimde hazırlanmaktadır.
Olası diğer sorular için "Toprak Yapı Topluluğu" üzerinden iletişime geçilebilir.
İlgili İçerikler:
-
Şanlıurfa’da Sıkıştırılmış Toprak Tuğla ile İnşa Edilmiş Bir Yapı: “Toprak Oda”
-
Herkes için Mimarlık “Kahramanmaraş Topluluk Merkezi Projesi”ni Hayata Geçiriyor
-
“Çok Katlı Konut Sevdasından Vazgeçilmeli”
İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından görevlendirilerek, deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Koruma ve Restorasyon Uzmanı, Yüksek Mühendis-Mimar Doç.Dr. Ömer Dabanlı'yla bölgeye dair gözlemlerini, depremin kültürel miras üzerindeki izlerini ve bundan sonra izlenecek yol önerilerini konuştuk.
-
6 Şubat Depremleri
-
Teğet Mimarlık’tan Bilkent Malatya K-12 Kampüsü
-
Topraktan Kadınlara