Mimarlık Tarihine Adanmış Bir Ömür: Doğan Kuban
İTÜ öğretim üyesi ve Cumhuriyet mimarlık tarihinin efsane isimlerinden Prof. Doğan Kuban’ın anısına Toplumsal Tarih Dergisi özel bir dosya hazırladı.
Kaynak: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
Türkiye’de ve uluslararası alanda mimari ve mimarlık tarihi alanında önemli çalışmalara imza atan Prof. Doğan Kuban 2021 yılında, 95 yaşında hayata veda etmişti. Prof. Doğan Kuban’ın doğum günü olan 8 Nisan’da meslektaşları, dostları ve yetiştirdiği öğrencileri tarafından bir anma toplantısı düzenlendi. Prof. Doğan Kuban’ın mimarlık, mimarlık tarihi ve tarihi çevrenin korunması gibi akademik alanlarda bilim dünyasına sağladığı çok önemli katkılara ve yaptığı çalışmaların önemine ilk elden tanıklık edenler, akademik kariyeri boyunca yolları Kuban ile kesişmiş öğretim üyelerinin anlattıkları bu toplantı, Toplumsal Tarih Dergisi'nin Eylül sayısındaki “Prof. Doğan Kuban” dosyasına kaynak teşkil etti.
Dergide ayrıca Kuban’ın İTÜ’deki eğitim yaşamından mimarlık tarihine duyduğu ilgiyle başlayan akademik kariyerine; danışmanlığını yaptığı lisansüstü ve doktora tezlerinin içeriklerine, ODTÜ’nün gelişimine yaptığı katkılara da değinen yazılar yer aldı. Dosyada bulunan yazılar çerçevesinde, Prof. Doğan Kuban’ın İstanbul’a verdiği önem ve değerden dünyanın dört bir yanındaki kütüphanelerde bulunan eserlerine, Türk mimarlık tarih yazımında meydana getirmiş olduğu köklü değişim ve dönüşümden sahip olduğu çok yönlü kişiliğine ve disiplinlerarası yaklaşımına genişçe yer verildi. Edirne Selimiye Külliyesi, Kalenderhane Camii, Divriği Ulu Camii ile birlikte dünyanın birçok yerinde katıldığı restorasyon ve koruma çalışmaları da Kuban’ın mimarlık alanında yaptığı evrensel düzeydeki katkılarını vurgulayan başlıklar olarak dergide vurgulandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi, mimarlık tarihçisi ve 2019 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nün sahibi Prof. Kuban ile vefatından önce “Geçmişten Günümüze Teknik Üniversiteli Olmak” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirmişti.
İlgili İçerikler:
-
Mimarlıkta Bağımsız Bir Duruş: Ahsen Yapanar
“Ahsen Yapanar / Alargada Mimarlık Sergisi”, Türkiye mimarlık tarihinin özgün figürlerinden Ahsen Yapanar’ın mesleki yolculuğunu gözler önüne seriyor. İç mimar Emir Elmaslar'ın titiz bir araştırma sürecinin ürünü olan sergi, Yapanar’ın projelerini ve yaşamını, bağımsız bir teknenin duruşunu simgeleyen “alargada” kavramıyla anlatıyor. Emir Elmaslar ile bu serginin hazırlık sürecini ve Ahsen Yapanar’ın özgün mimarlık anlayışını konuştuk.
-
Olağan Deneyimler ve Tasarlanmamış Mekanlar Üzerine Bir Deneme
Olağan olanın pek de rağbet görmediği modern dünyada, insan elinin değmediği ne kaldı söylemek güç. 21. yy mimarlık pratiklerinde yer alan "Kendiliğinden olanı, olağanüstü hale getirmeden dengeyi bulma"ya yönelik tartışmalar üzerine düşündükçe günlük hayatta çeşitli öznel filtreler geliştiriyor insan zihni.
-
Saklayarak Saklamamak: Reichstag
Mimarlık pratikleri süresi içerisinde, zamanın bir bölümünde dönemin toplumsal döngü ve olgularından doğrudan etkilenen Reichstag yapısı, kişisel bağlamını ve anlam kodunu oluşturduğu kurgudan sıyrılmalar-kopmalar-ayrılmalar yaşayarak, bir başka zamanda, bir başka bağlamda, bir başka çevreyle, ona göre tekinsiz bir ortamda yeni anlam kodunu oluşturmak ile ilişkili bir uğraşa sahip.
-
Uluslararası Cami Tasarımı Yaz Okulu Başvuruları Başladı
-
Geleceğin Mimarlarına Kılavuz Niteliğinde Bir Kariyer Yolculuğu
İlham verici kariyeri boyunca, üzerinde çalıştığı projeleri çizim aşamasından inşaatın son detay uygulamalarına kadar titizlikle takip eden Tolga Kezer ile Moskova'dan İzmir'e uzanan çalışma hayatını, Kezer Mimarlık'ın kuruluş sürecini, uluslararası tecrübelerini, tasarım felsefesini ve ödüllü projelerini konuştuk.
-
Yapay Zekâ Destekli Kent Tahayyülleri
Mimarlığın ve yapılı çevrenin geleceğini yapay zekânın gözüyle hayal edersek nasıl olur? Geçtiğimiz yıl Archinect, Generative Futures: An AI + Architecture Storytelling Challenge yarışması adı altında, işte bu sorunun cevabını aramak üzere bir çağrı yayınladı.
-
4. Uluslararası Cami Mimarisi Konferansı'ndan Bildiri Çağrısı
-
"Bağlam" Meşrulaştırmadır
Metropol insanı için genel geçer isteklerin başında, en küçük fırsatta şehir hayatından çıkıp bir doğa parçasına yakınlaşma isteği geliyor. Bu tabiat parçasının insan doğasına iyi gelen yanı, çözülemeyen kaotikliği olabilir mi?