Mimarlık ve Sanat Arasındaki Çizgiyi Kaldırmak
18 genç mimardan oluşan ekibe, Birleşik Krallık'ta verilen en önemli sanat ödülünü kazandıran Granby Four Streets, yıkık durumdaki toplu konutlarda yaşayan halk ile birlikte gerçekleştirdikleri bir yenileme projesi. Toxteth, Liverpool'da bulunan bu toplu konutların sakinleri, aslında yıllardır burası için planlanan yıkım kararlarına direnip mahallelerini temiz ve bakımlı tutmak için uğraşıyorlarmış. Assemble'ın projesi de buradaki yönetimi üstlenen gönüllü toplulukla ortak bir şekilde gerçekleştirilmiş. Evlerin ve dükkanların yenilendiği, sosyal alanların oluşturulduğu proje; bölgenin mimari ve kültürel mirasına önem veren, halkın katılımını ve işlere ortak oluşunu teşvik eden, bireylere mesleki imkan ve eğitimler sunan ve “kendin yap” duygusunu aşılayan bir yaklaşım sergiliyor. Proje kapsamında yerel sanatçı ve zanaatkarlar tarafından üretilen ev eşyalarının üretildiği bir atölye kurulmuş.
Guardian'da yer alan yazıya göre, genellikle seyirciler arasında sorulan “Peki bu sanat mı?” sorusu bu seneki ödül töreninde, bu sefer sonuca tepki gösteren bazı sanatçılar tarafından dile getirilmiş. Assemble için ise sanatçı olarak tanımlanmak ya da tanımlanmamak hiç önemli değil. Hatta bu tanımın kendi kontrolleri dışında oluşmasının komik olduğunu vurgulayarak kararı akademik dünyaya bırakıyorlar. Onlar için önemli olan iyi projeler yapmak.
Assemble'ın gerçekleştirdiği diğer projelere de bakarak, onların tasarıma olan yaklaşımını anlamak mümkün. Ekibin ilk projesi, Londra'da boş bir benzin istasyonunda kurdukları geçici sinema. İkinci geçici sinema projelerini ise yaklaşık bir sene sonra bağışlanan ve geri dönüştürdükleri malzemelerle iki otoyol geçidi arasına inşa etmişler. Ekip, projelerinde sürekli olarak insanlar ve mekanlar arasındaki ilişkiyi sorguluyor.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Hem Göz Hem Kucak
-
Teatral İskelet
-
Yeni bir Bienalin Eşiğinde: “Aura ve Sergilenebilirlik”*
Bienaller mevsimine girdiğimiz bu aylarda, sanat deneyimine ve bununla ilgili olarak bienallerin tarihine farklı bir açıdan bakmak mümkün mü? Damla Göre, bu soruyu, Walter Benjamin ve sanat eserinin giderek değişen alımlanışı aracılığıyla ele aldı.
-
Kaçış Noktası
-
Şehir Hepimizin 112. Bölüm: Cumhuriyet’ten Günümüze Sanat ve Edebiyat Muhitleri
-
Hangzhou Modern Mimarlığını Haritalamak
-
Şehir Hepimizin 88. Bölüm: Erken Cumhuriyet Döneminde Sanat Ortamı
-
Naif Yerleşim