Müşterek Evimiz

Vietnam’ın Ho Chi Minh kentindeki Vegan Evi, eski ve yeni nesnelerin bir araya geldiği, 1960’lı yılların Vietnam mimarisini modern bir yorumla yansıtıyor. Kültür merkezi içine sızan avlulu bahçesi ve cephesini saran renkli panjurlarıyla kullanıcıların kendilerini evindeymiş gibi hissedebilecekleri bir kamusallık sunuyor.

Vegan Evi, 1965 yılında inşa edilmiş bir apartmana bitişik konumlanıyor. Projeyi hayata geçiren kişi turizm işiyle uğraştığı için burayı kiralayarak bir kültür merkezine dönüştürmeyi planladı. İnsanların buluşup paylaşım yapabildikleri, Vietnam’ın özellikle geleneksel vegan yemeklerinin piştiği bir yer hayal ediyordu. Kullanıcılar aynı zamanda yapıda konaklayabilecekti de.

vietnam, ho chi minh, kültür merkezi, yerel mimari, renovasyon, block architects, quang tran, iç mekan
fotoğraflar: quang tran
yapıya genel bakış
cepheye karşıdan bakış
cepheye yakından bakış
sokak siluetinde yapu
yemek alanı
avlu
çatı terası
iç bahçe
galeri
teras kat planı (uygulama öncesi)
teras kat planı (uygulama sonrası)
çatı katı planı
aksonometrik diyagram
üç boyutlu çizim
eskiz

Farklı kültürden ziyaretçileri bir araya getiren yeni bir mekan yaratmak istedik. Bunu yaparken de eski nesneleri yeni yöntemlerle tekrar kurguladık; çünkü eski ve yeninin bir arada bulunup birbirini destekleyeceğini düşünüyoruz. Yapı sahibi, projeden önce arkadaşlarının kullanmadıkları bütün eşyaları toplamış. Masa, sandalye, gardırop, pencere ve abajur gibi pek çok mobilya vardı. Kısıtlı bir bütçeyle yapının ilk halindeki gelenekselliği korumak için tüm bu ürünlerden yararlanmak ve ferah mekanlar için de yeni ürünler kullanmak istedik. Eski pencereleri yapının özgün karakterini yaratması için ana malzeme olarak kullandık. Bu tip pencereler, Vietnam’da uzun yıllardır doğal havalandırma için kullanılıyor. Eski cepheyi kapatacak yeni bir kabuk oluşturmak için eski pencereler farklı renklerde yeniden yan yana getirildi, cepheden başlayarak terasa kadar çıkartıldı ve yapının “eski” dokusuyla uyumlu hale getirildi. Çatıda yaratılan açıklıklar ağaçların büyümesine imkan verirken doğal ışığın iç mekana girmesini sağlıyor. Bu durum; büyümeyi, geleceğe dair umutları ve geleneksel kökeni sembolize ediyor.

Eski pencereler iç mekanda da güneş kırıcı ve ayırıcı işlevlerle kullanılıyor. Zemin katta, uzun ve eğrisel bir mutfak tezgahı bulunuyor. Kullanıcılar bu büyük mutfakta bir yandan yemek pişirip sohbet ederken bir yandan da arka taraftaki bölümde birlikte yemek pişirip yiyebiliyorlar. Birinci kata çıkan eski merdiven ve avlulu bahçe bu iki mekan arasında konumlanıyor. Birinci katta yatak odasıyla dinlenme ve çalışma için bir oda bulunuyor. Önceden kullanılmayan ikinci kata çıkmak için yeni çelik merdivenler inşa edildi. Terasta fazla ısınmayı önlemek için mevcut çelik levhaları üst örtü olarak kullanarak yapının ana çatısıyla arada boşluk kalacak şekilde yeni bir yatak odası tasarladık. Bu odanın önündeyse bir bahçe yer alıyor. Birinci katta yer alan avlulu bahçe, iç mekanda karşılıklı havalandırma oluşturmak ve kapalı mekanlara doğal ışık sağlamak için çatıya kadar yükseltildi. Duvar ve zemin malzemeleri ise mevcut haliyle korundu. Ham beton yüzeyler, panjurlar ve bambu çitler modern ve antik bir mekan yaratarak Vietnam’ın 1960’lı, 70’li yıllardaki mimarisini yeniden canlandırıyor.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL