Öteki Cephe

Bütünlük ilkesiyle tasarlanan üretim ve ofis yapısı, cephesinde kurduğu kademeli şeffaflık ile farklı görsel ilişkilere olanak tanıyor.

Dudullu Organize Sanayi Bölgesi içinde yaklaşık 25.000 metrekarelik inşaat alanına sahip endüstri yapısı depo, üretim alanı ve bu alanın yönetiminin gerçekleştirileceği bir ofis bölümünden oluşuyor. Sade bir mimari ile mekansallaştırılan işlevler, ilerleyen zamanda yapıyı kullanması muhtemel farklı sektörlerden kullanıcıların tümüne hizmet verecek şekilde düşünüldü, başta ofis alanları olmak üzere yapının tamamında taşıyıcı ve aks sistemi “shell&core” (kabuk ve çekirdek) mantığına uygun biçimde kurgulandı.

İlk tasarım çalışmalarından itibaren yapıda bulunacak işlevler farklı kütle parçacıkları olarak ele alındı. Bu anlamda ofis alanı yapının daha işlek olan Nato Caddesi tarafında konumlandırıldı ve imalat işlevi bu ofis alanına bağlantılı olarak tüm ağır taşıt yaklaşımına ara sokaktan hizmet edecek şekilde yapının arka tarafından çözüldü.

Ön tarafta ofis arka tarafta imalat bölümleriyle yapının genel görünümü
Güneş kırıcı dizisi
Önden arkaya doğru seyrekleşen cephe boşluğu
İmalat bölümünün giriş cephesi
Yapı girişi
Yapı girişi
Güneş kırıcılar ve cam cephe ilişkisi
Ön cepheyi tanımlayan yansımalı camlar

Yapının ana tasarım dili bir baza ve bu baza üzerine yerleşen teras ile kuruldu. Baza olarak adlandırdığımız kütle ayrı bir cephe niteliğinde ve göz seviyesinden bakıldığında yekpare algılanıyor. Bu kütle üretim alanlarını barındırdığından doğası gereği biraz daha dışarıya kapalı. Oysa teras buna tam ters bir yaklaşımla, çalışma alanlarının gün ışığından etkin bir biçimde yararlanabilmesi gözetilerek olağanca şeffaf bir mekan olarak ele alındı. Yerel imar koşulları gereğince de çatı kısmı tonoz şeklinde tasarlandı.

Ofis kütlesinin giriş kısmı etrafında bir fuaye ve kapalı ofis düzeni oluşturduk. Üst katta ise hem açık ofis olarak kullanılabilecek hem de konferans salonu, yemekhaneleri ve yarı zamanlı çalışma mekanları ile bölümlenmiş plan kurgusunda kullanılabilecek bir mekan yarattık. Tüm bu alanlar imalat süreçlerini ve işleyişi koordine edecek ve bununla alakalı ofis çalışanlarının bulunacağı üst kottaki bir teras katı ile sonlandırıldı. Bu teras katında ofis alanı etrafında tüm kullanıcıların yararlanabilecekleri bir orta avlu ve yapı çeperi boyunca devam eden açık alanlar bulunuyor. Bu mekanlar aracılığıyla farklı üretim süreçlerindeki insanların bir araya gelebilmeleri, birbirleri ile etkileşime geçebilmeleri ve böylece üretim süreçlerindeki verimliliğe de katkıda bulunmak hedeflendi. Bu nedenle bu alanlara yapının her yerinden kesintisiz ulaşım mevcut. Bunun ötesinde alt kat depo kısmı da gerektiği zaman ihtiyaca göre büyüme potansiyeline sahip imalat alanı olarak dönüşebilecek ve üst katlardaki imalat alanlarına bağlanabilecek şekilde kurgulandı.

Yapıda bütünlük arayışımız cephe kararlarını da önemli ölçüde etkiledi. Bu tür endüstri yapıları ele alınırken genelde yapının daha değerli kabul edilen ofis bölümlerinin tasarımı öne çıkarken imalat bölümü daha basit bir yaklaşımla ele alınır. Bu durumu yapının da bulunduğu Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde veya İstanbul’daki diğer organize sanayi bölgelerinde rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. Biz bunun tam tersi olması gerektiği düşüncesiyle hareket ettik ve işverenle de bu konuda mutabık olduk. Böylece doğal ışığa gereksinim duyulan ofislerden daha az ışığa gereksinim duyulan fabrika kısmına doğru, şeffaf yüzeylerin giderek seyreldiği bir tasarım izledik. Dolulukları ise kompakt cephe kaplama malzemesiyle kurguladık.

Bodrum kat planı
Zemin kat planı
1. kat planı
Çatı planı
Boy kesit
En kesit

Şeffaf alanlarda kullandığımız Low-E özelliğe sahip yansımalı camları, yapının kentsel bölge ile kuracağı ilişkiyi gözeterek tercih ettik. Kullanıcıların çevreyi rahatlıkla görebilecekleri, bir o kadar da kendilerinin dışarıdan çok algılanmayacakları bir cam kullandık. Ayrıca güneş kırıcı dikmeler de gün doğumu ve batımı arasında ön ofis cephesi boyunca hareket eden güneş hareketinin kontrol edilmesine yardımcı oluyor.

Güneş kontrolünün yanı sıra yapıda doğal havalandırma çözümleri önerdik. Bodrum kat hariç, hiçbir katta mekanik havalandırma sistemi bulunmuyor, tüm havalandırma cephe açıklıkları ile sağlanıyor. Keza malzeme seçiminde de sürdürülebilirlik ilkelerini göz önünde bulundurduk, karbon salınımı yüksek yapı malzemelerini kullanmaktan özellikle kaçındık.

Etiketler:

İlgili İçerikler: