Wander Otel Renovasyonu

EN

Fon Studio tarafından üç katlı bir çiftlik evinden dönüştürülen Wander Hotel, Çin'de, Pekin'in Yanqi Gölü'nün yedi kilometre yukarısındaki vadide yer alıyor.

Dağların geniş manzarasına bakan, çevresiyle uyum içerisinde inşa edilmiş olan çiftlik evi; üç yıllık dönüşüm sürecinin sonunda, günlük rutinlerden uzak, sakin bir inziva oteli olarak yeniden kullanıma açıldı.

Uygulama Öncesi
Uygulama Öncesi
Uygulama Öncesi
Uygulama Süreci
Uygulama Süreci
Uygulama Süreci

Kuzeyden güneye doğru akan nehir ve batıdaki yolla çevrelenen arazideki kot farkı nedeniyle, yapıya alçakta kalan güney ucundan giriş yapılıyor. İçeride, merdivene yönlendiren yükseltilmiş ışıklık loş bir aydınlatma sağlıyor. Projenin tasarımında güneşin doğudan batıya doğru hareketinin ve dağın gölgesinin iç mekandaki etkisi korunurken, aynı zamanda aydınlığının artırılması amaçlandı.

Binanın strüktürünün yeniden yapılandırılması ve iç mekan işlevlerinin düzenlenmesiyle aile dostu bir ortam oluşturuldu. Bunun için tasarım ekibi, bina boyunca çeşitli yönlerde konumlandırdıkları, kolayca tanınabilen küçük ev formlarını kullandı. Bu yaklaşım, orijinal yapının tek tip ve simetrik düzenini bozarak, uzaktan bile algılanabilen özgün ve mütevazi bir karakter ortaya çıkardı.

Binanın cephe tasarımı, içindeki her bir işlevsel alanla karmaşık bir şekilde bağlantı kuruyor. Sirkülasyon rahatlığına ve konfor hissine öncelik verilen yenileme stratejisi doğrultusunda, oda sayısı azaltıldı, daha açık ve iyi aydınlatılmış ortak alanlar yaratıldı. Otel müdürüyle yapılan görüşmelerin ardından yapı, servis alanları ve açık alanlarla desteklenen, dokuz geniş misafir odası içerecek şekilde yeniden yapılandırıldı.

Yapının batı tarafında, uzunlamasına bir "negatif kutu" düzenlendi; duvarlar ve zemin döşemeleri kaldırılarak bir açık alan oluşturuldu. Girişteki resepsiyon alanı ile "negatif kutuyu" çevreleyen koridoru birbirine bağlayan bu ortak kullanım alanında, her yaştan çocuğun oynaması için güvenli ve ilgi çekici bir mekan kurgulandı.

Karmaşık ayrıntılarla düzenlenen tasarım süreci, başlangıçta simetrik olarak konumlandırılan 24 küçük mekanın, çeşitli büyüklüklere sahip 9 farklı konuk odası olarak yeniden yapılandırılmasına odaklanıyor. Tüm konuk odaları, en iyi manzaraları yakalamak için doğu ve güney cepheleri boyunca ikinci ve üçüncü katlarda konumlandırıldı. Farklı büyüklük ve formlardaki odalar, cepheyi de önemli ölçüde etkiliyor. Bazı bölümler dışa doğru çıkıntı yaparak gömülü bir blok oluştururken, bazıları da geriye doğru çekilerek cephede hareket yaratıyor.

Dağların arasında, seyrek yerleşimlerle çevrili, otoyollarla kesişen bu mütevazi ve dingin konumdaki yapı, kent sakinlerine zaman zaman dikkatlerini dağıtma fırsatı sunuyor.

Etiketler: