Yeniliğe Açılan Sokak

Atelier van Berlo mimarlık ofisi tarafından yeniden işlevlendirilen eski enerji santrali, çeşitli şirketlerin ofislerinin bulunduğu bir inovasyon santraline dönüştürüldü.

Eindhoven’da 1953-1972 yılları arasında dört aşamada inşa edilen enerji santrali, şehir için bir nirengi noktası. Yapı, eskiden Philips’in üretim tesislerine kömür, gaz ve petrol aracılığıyla enerji temin eden bir santralken günümüzde inovasyon merkezi olarak çeşitli şirketler tarafından kullanılıyor. Renovasyon projesi, Rotterdam merkezli Atelier van Berlo Ofisi ve Eindhoven merkezli Eugelink Architectuur ve De Bever Architecten işbirliği ile hazırlanmış olan yapı, şehirde İnovasyon Santrali olarak biliniyor.

Tasarımcı ekip, yapının yeniden işlevlendirilmesi sırasında yapıyı kullanacak şirketlerin birbiriyle etkileşim kurmalarına olanak sağlayabilecek bir kurguyu benimsemiş. Tasarımcılardan Janne van Berlo, yapı içinde açık bir atmostere sahip olmanın sosyal ilişkileri, iş birliklerini kurmak ve güçlendirmek için önemli olduğuna vurgu yapıyor.

Tasarım süreci öncesinde yeniden işlevlendirilmiş yapılar hakkında araştırmalar yapan ekip, benzer projelerde en büyük sorunun yapı içi yönlendirmeler olduğunu ve iç bölümlenmeler kullanılarak önerilen bir yerleşimin bazı birimlerin gözden kaçırılmasına sebep olduğunu saptamış. Bu nedenle şirketler için ayrılan birimler yapının bir ucundan diğerine uzanan ve ortak bir sokak olarak çalışan aksa bağlanmış. Aksa açılan tüm ofisler cam duvarlar sayesinde ofis dışıyla kesintisiz bir ilişki içinde.

Yapının merkezine oturan aks, kat yükseklikleri ve genişliği sayesinde tavanda güneş ışığını içeri almak için tasarlanan pencereler yardımıyla aydınlatılmış. Tavandaki pencereler, aynı zamanda yapının özgün endüstriyel özelliklerini yansıtan kömür kazanlarını da aydınlatıyor. Van Berlo bu ve benzeri tasarım müdahalelerini, işlenmemiş endüstriyel yapıyı kıymetli kılan özelliklerin tasarımları aracılığıyla bilinçli olarak görünür kılmaya çalışmakla açıklıyor.

Daha fazla gün ışığı sağlamak için çatıya pencerelerle açıklıklar yaratmanın yanı sıra, ofislerdeki aydınlatma seviyelerini arttırmak için mevcut tuğla cephelere küçük delikler açarken, tarihi yüzeylere yapılan müdahaleyi en aza indirmeye gayret etmiş. Yapının arkasına eski izler ve yeni ekler arasındaki görsel tutarlılığı sağlamak için cam bir uzantısı mevcut olan yapının, çizgileri takip edilmiş.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL

İlgili İçerikler: