Yoğunluk Dağılımı

Cephede sürekliliği oluşturan dikey ahşap örüntülerle dikkat çeken sosyal konut projesi, boşluklu plan kurgusunu hem kendi içinde hem de şehirle kurduğu ilişkileri düzenlemek üzere kullanıyor.

Doğu Fransa’da yüksek kalitede ve düşük maliyetli yaşam mahalli oluşturmayı amaçlayan bir sosyal konut kuruluşu olan OPAC Saône & Loire için Chalon-sur-Saône şehrinde gerçekleştirilen proje, sıra evler ile cephe boyunca uzanan ahşap güneşliğe sahip apartman bloklarından oluşuyor.

Kısıtlı alan şartlarına ve çevredeki kentsel dokuya yanıt olarak, mimarların farklı yoğunluk ve mahremiyet senaryoları sağlayan bir plan önerdiği bu projede yapılar bir ana aksın iki yanına yerleşiyor. 20 apartman dairesi ve 6 sıra ev ile birlikte projede toplam 26 ev bulunuyor. Çevre binaların yüksekliklerine dikkat edilerek planlanan yapılar kurgulanan boşluklu düzen sayesinde kütle etkisinin kırılmasını sağlıyor ve sokaktan da göze ilişen, otoparktan ana aksa açılan bağlantıyı daha geçirgen ve samimi bir hale getiriyor. Bu boşluklar, sitede dolaşırken farklı deneyimler dizisi yaratmaya yardımcı oluyor. Bu “mizansen” dış merdivenler ve ara köprüler aracılığıyla şehre açılan çerçeveler arasından görülen manzaralar ile tamamlanıyor.

Projenin iki bölümünü birbirine bağlayan ana aks aynı zamanda bitkilendirmeye müsait alanlar/boşluklar sunarak önemli bir sosyal işlev üstleniyor. Dairelerin önündeki çakıllı alan bir dizi ufak huş ağacını barındırırken bir sıra çalı ise, sıralanmış evlere mahremiyet sağlamak amacıyla hızla büyüyor. Her evin güney cephesinde, ahşap güneşlikler sayesinde ışık kontrolü sağlanan oturma odarıyla bağlantılı küçük bir bahçe bulunuyor.

Projenin bütününde ahşap konstrüksiyon kullanılması öngörülmüş ve bu sürdürülebilir yaklaşımı güçlendirmek için mimarlar binaları, ritmik bir görüntü oluşturacak şekilde tamamen dikey ahşap elemanlarla kaplamış. Balkon tarafına gelindiğinde ise ahşap elemanlar arasındaki mesafeler açılarak dış mekanla görsel ilişkinin devamılılığı sağlanmış. Yapının çatısında renkli ve baklava desenli kiremitler kullanılarak ise çevredeki monoton binalar ile kontrast oluşturulması planlanmış. Baklava deseni aynı zamanda, Burgonya'daki tarihi binalardan referans alarak bölgenin tarihiyle anlamlı bir ilişki kurmayı amaçlıyor.

Etiketler: