Yüzen Ev
i29 architects tarafından tasarlanan Yüzen Ev, Avrupa'nın en sürdürülebilir yüzen topluluğunu yaratmayı amaçlayan 46 hanelik yeni yüzen köy Schoonschip'in bir parçası.
CPO Schoonschip tarafından Amsterdam'ın kullanılmayan bir kanalı için kentsel plan hazırlandı ve 100'den fazla kullanıcı bu bölgeye taşınarak su üzerinde bir yaşam kurdu. Projenin konumu güçlü bir endüstriyel geçmişe sahip, ancak bugün Amsterdam'ın en hızlı değişen şehir bölgelerinden biri ve giderek işlevli bir yaşam alanına dönüşüyor. Yeni yüzen mahallenin, şehrin dokusuna gömülü bir kentsel ekosistem olması amaçlanıyor: Enerji ve suyu dönüştürerek kullanmak, besin için geri dönüşümden faydalanmak, atıkları en aza indirmek ve ayrıca doğal biyolojik çeşitlilik için alan yaratmak.
Sürdürülebilir yaşam için bir vitrin görevi gören yüzen köyde, dönüştürülebilir enerji yöntemleri kullanılıyor. 46 yüzen hane birbirine ve rıhtıma akıllı bir iskeleyle bağlanıyor. İnsanların buluştuğu sosyal bir ortam sağlayan iskelenin yüzeyinin altında evlere dağılan elektrik, su ve atık su tesisat hattı bulunuyor.
Köyün yerleşim düzeni ve parselleri sınırlayan su faktörü sayesinde her bir evin mimari ve iç mekan tasarımı birbirinden farklı. Tüm sakinlere istedikleri mimarla çalışmaları için izin verildi. Yüzen Ev projesinin tasarımında, müşterinin istekleri doğrultusunda parsel sınırları içerisinde kullanım alanını artıracak, hem tipik hem de özel bir form oluşturuldu. Yüzen Ev'in eğimli bir çatısının içi kat planında diyagonal çözülerek, iç mekanda optimize edilmiş bir kullanım alanı ve dışarıda net bir tasarım yansıtılmış oldu.
i29'a göre mimarlık ve iç mimarlık her seviyede anlaşılır ve bütünleşik bir deneyim yaratmak için iç içe ve bağlantılı olmalıdır. Yüzen evin dış tasarımı da, iç mekanda kullanım alanını artırma çalışmasının sonucunda ortaya çıktı. Atrium, üç kat planını birbirine bağlıyor. Su seviyesinin hemen üzerindeki terasa bakan galerili katlar açık alan kullanımını artırıyor. İç mekan ve cephe manzarayla görsel bir oyun içerisinde. Ev içerisinde hareket ederken kanal manzarası görünüp, kayboluyor. Bodrum kat doğrudan su seviyesine bakıyor, zemin katta oturma alanında tüm çevre görülebiliyor. En üst kattaki mutfak, kanalın kuzeyine ve güneyine yönelmiş bakış açıları sunuyor. Çatıdaki kesik ise batıdaki limana bakan bir açık teras oluşturuyor.
Kısıtlı bir bütçeyle gerçekleştirilen bu projede, basit ama akıllı müdahalelerle, mimarlık ve iç mimarlık tasarımlarının bütünleştiği güçlü bir etkiye ulaşıldı. Aynı zamanda Yüzen Ev, son derece enerji verimli ve çevre dostu bir yapı. Yüzen köyün akıllı enerji kullanımı uygulamasıyla sürdürülebilirlik daha da üst seviyeye çıkıyor. Enerji, onu paylaştığınızda daha da değerli olabilir.
İlgili İçerikler:
-
Art Space Gallery - Suzhou
-
Geleceğin Mimarlarına Kılavuz Niteliğinde Bir Kariyer Yolculuğu
İlham verici kariyeri boyunca, üzerinde çalıştığı projeleri çizim aşamasından inşaatın son detay uygulamalarına kadar titizlikle takip eden Tolga Kezer ile Moskova'dan İzmir'e uzanan çalışma hayatını, Kezer Mimarlık'ın kuruluş sürecini, uluslararası tecrübelerini, tasarım felsefesini ve ödüllü projelerini konuştuk.
-
Yapay Zekâ Destekli Kent Tahayyülleri
Mimarlığın ve yapılı çevrenin geleceğini yapay zekânın gözüyle hayal edersek nasıl olur? Geçtiğimiz yıl Archinect, Generative Futures: An AI + Architecture Storytelling Challenge yarışması adı altında, işte bu sorunun cevabını aramak üzere bir çağrı yayınladı.
-
CLT Evi
-
"Bağlam" Meşrulaştırmadır
Metropol insanı için genel geçer isteklerin başında, en küçük fırsatta şehir hayatından çıkıp bir doğa parçasına yakınlaşma isteği geliyor. Bu tabiat parçasının insan doğasına iyi gelen yanı, çözülemeyen kaotikliği olabilir mi?
-
B&T House
-
Koç Okulu Yeni Lise Binası
-
Ölçülebilirliği Aşan Yaşanan Mekân
Goethe’nin yaşamı yükselten mimarlık tanımıyla başlayalım bu yazımıza… Onun bu tanımında, mimarlık ancak ve ancak tüm duygulara seslenebildiğinde yaşamı yükseltebilen bir değer kazanmaktadır! Nasıl mı?