Lisans ve yüksek lisans derecelerini ODTÜ Mimarlık Bölümü'nde, doktorasını İngiltere'de Sheffield Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nde tamamladı. Balıkesir Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi ve Suudi Arabistan'da Kral Fahd Üniversitesi'nde görev yapan Çetin; yapı, malzeme, proje, tarihi çevrede yeni yapılaşmalar ve yeni tasarımlar konusunda lisansüstü dersler ve tezler, çeşitli ülkelerde ve buralardaki akademisyenlerle ortak atölye çalışmaları yürüttü. Ayrıca kent, kentsel dönüşüm, kentsel direniş mekanizmaları konularında kuram ve uygulama çalışmaları olan Çetin, Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde ve aynı üniversitenin Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Lisans Programı’nda görevini sürdürüyor.
Belli ki o yüzden koruma “namağlup” ünvanını taşıyor, artık dövüşmediğinden.
Tarihi yapıların maruz kalacağı her müdahale, her yenileme, her dönüşüm özünde bir eklemlenme olgusu barındırıyor.
Murat Çetin ve Ece Çokca, mimari koruma disiplini ve kültürü bağlamında ek kavramını, Büyük Valide Han üzerinden okuyor.
Bu aydan itibaren, mimarlığın çeşitli konularına ayrılmış özel dosyalardan biri olan “koruma” odaklı yeni köşemizle karşınıza çıkacağız.
Murat Çetin, Nevzat Sayın, Selda Baltacı ve Sevim Aslan ile mimarın koruma meselesine yaklaşımı üzerine konuştuk.
Murat Çetin, mimarlıkta var olan yapılara yapılan ekleri, güç sahibinin homojenleştirme eğilimleri üzerinden, edebiyat ve sinemadaki "öteki" kavramı ekseninde ele alıyor.