Rüzgara Karşı, Rüzgarla Birlikte

Toplumsal gelişim için topluluğun kendi imkanlarıyla hayata geçirdiği proje, bambu strüktürüyle yerleştiği kıyının iklim özelliklerine uyuyor.

Cambury Topluluk Merkezi, Cambury’deki düşük gelirli yerel topluluk için ve onlar tarafından hayata geçirilmiş bir toplumsal gelişim projesi. 2004’te başlayarak merkezin ilk kısmının inşa edildiği projeye 2018’de topluluk pastanesi eklendi. Pastane yerel bir dernek ve kooperatif olarak örgütlenmiş yerel topluluk üyeleri tarafından yönetiliyor. Bamboostic projesi kapsamında CRU! teknik ve finansal destek sağlarken topluluk yapının tüm içeriğine ve programına karar vererek geçtiğimiz on yıl içerisinde farklı dönemlerde farklı parçalarını inşa etti.

Toplum merkezinin açık alanları
İç mekandan görüntü
Kütleler ve boşluklar arasındaki ilişki
Bambu strüktür detayları
Doğal havalandırma sağlayan boşluklu cephe kurgusu
Yapının açık alanlarında yaşam
Bambuyla kurgulanan cephe ve açıklıklar

Topluluk, yapının ilk parçasının toplantılar düzenlenebilecek bir merkez olmasını istedi; ardından sonraki yıllarda bilgisayar odası, kütüphane, anaokulu, kooperatif inşa alet edevatları deposu, sörf tahtaları deposu, dernek ofisi ve de son olarak da pastane eklendi. CRU! ne işlevlere ne de kooperatifin ve derneğin iş yapma biçimlerine dair karar alma süreçlerine kesinlikle dahil olmadı ve yalnızca tasarım ve teknik destek anlamında projeye katkı koydu. Bamboostic projesinin bütünü bu kooperatif için bir eğitsel çalışma olarak kurgulanarak bambu ile inşa tekniklerini mükemmelleştirmeleri ve de topluluk altyapısını kurmaları sağlandı.

Tasarım için Cambury’deki yerel dernek üç ana gereksinim tanımlamıştı: toplantıların, okul etkinliklerinin ya da başka etkinliklerin gerçekleştirilebileceği bir ortak mekanın ve de sınıf ya da depo olarak kullanılabilecek bölünmüş odaların sağlanması; kasaba tarafından coğrafi bir merkez algısının üretilmesi ve son olarak yapının içinde yer aldığı peyzajla ve de aynı arsadaki mevcut okul yapısıyla bütünleşmesi.

Arsa plajdan 50 metre içerde. Topluluk merkezi doğal iklimlendirme için denizden gelen ana rüzgarı alacak şekilde konumlandırıldı. Çatının yüksekliği, rüzgarı dik kesen duvarların hava akışını engellememesi ve havalandırmanın optimal olması amacıyla yeterince yüksek tutuldu. Sıcak ve nemli hava koşullarında yüksek hızlı rüzgar akışı hem psikolojik hem de fizyolojik sağlıkta olumlu etkiye sahip. Yapının yüksekliği baca etkisine katkıda bulunuyor, iç mekandaki sıcak hava yükselerek yapının tepesinden dışarı çıkıyor. Bu nedenle tasarımda yapının her iki yanal yüzeyi de açık. Doğal hava akışı ya da rüzgarın olmadığı zamanlarda bile yükselen sıcak hava sayesinde yapının tabanındaki basınç düşüyor ve bu da soğuk havanın içeri girişine olanak tanıyor.

Vaziyet planı
Perspektif
Kesit
Plan
Strüktür şeması

Bunlara ek olarak rüzgarın aşırı güçlü olması tasarımdaki anahtar etkenlerden biriydi. Rüzgar gücü özellikle de inşaat yükselirken ve duvarlar yüksek tutulurken çok belirleyiciydi. Ona karşı koyabilmek için konstrüksiyonun üçgenlenmesi detaylı bir şekilde çalışıldı, dikkatle ve detaylı bir şekilde uygulandı. Bunun sadece son aşamada gerçekleştirilmesi, inşaat sırasında sıklıkla karşılaşılan fırtınalar nedeniyle kötü sonuçlara neden olabilirdi. Dört kolonun yanal kirişlerle çaprazlanarak kullanımı, rüzgara karşı etkin bir strateji olarak hayata geçirildi.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL

İlgili İçerikler: