2024 Paris Olimpiyat Oyunları Sporcu Köyü

EN

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları için geçici olarak hazırlanan ve 29 Şubat'ta açılışı yapılan Sporcu Köyü'nde yer alan yapı DREAM tarafından tasarlandı.

Seine Nehri'nin kıyısında, Cité du Cinéma ile Vieux Saint-Ouen arasında yer alan parselin tasarımını mimar Dominique Perrault üstlendi. Konumu ve binalarının yüksekliğine atıfla "Les Belvédères" olarak adlandırılan bu bölge, 2.500 konut içerecek olan köyün en yoğun konut alanı. Sporcu köyü, yedi mimarlık ofisinin uyumla çalıştığı karma bir programla, tamamı yeni inşa edilmiş beş arsa ve on dokuz binadan oluşuyor.

Cephe malzemelerinde eski, endüstriyel yerleşime yakın renkler seçilerek bölgede bütünlük sağlandı. Köydeki diğer binalarda olduğu gibi, ailelerin esnek kullanım düzenlerine uyum sağlamak üzere, taşıyıcı olmayan yapı elemanlarının kolayca değiştirilmesine imkan sağlayan kolon kiriş sistemi kullanıldı. Zemin kat, Vieux Saint-Ouen sakinlerine ürün ve hizmet yelpazesi sunmak için yerel dükkanlara ve zanaatkar stüdyolarına ayrıldı.

Öncelikli amacı etkinlik sona erdiğinde Saint-Denis, Saint-Ouen-sur-Seine ve L'Île-Saint-Denis bölgelerinin ihtiyaçlarını karşılamak olan projenin merkezinde geri dönüştürülebilirlik yer alıyor. Sporcuları ve paralimpik atletleri ağırlayan, işlevleri ve mimari kimliği açısından canlı ve kaliteli bir mahalle oluşturmak amaçlanıyor.

Nexity, Eiffage Immobilier ve CDC Habitat tarafından desteklenen proje, Groupama Immobilier ile Eiffage Construction ve Dalkia Smart Building şirketlerinin yatırımlarıyla, yüksek çevresel performans arayışıyla hayata geçirildi.

Şehirde spor
DREAM, E3 bloğunda, konut alanıyla birlikte 13.477 m2 ofis alanı ve çatıda 1.000 m2'lik bir spor tesisi tasarladı. Basketbol antrenmanlarına ayrılmış olan spor salonu, yüksek tavanı ve geniş pencere açıklıklarıyla kesintisiz bir Paris manzarası sunuyor.

Yapı çeşitli kullanıcılar arasında bağlantılar ve karşılaşmalar yaratan aktif bir tasarıma sahip. Zemin katta yer alan yemek alanı kamusal alanla bağlantı kuruyor. Bina içerisindeki hava ve ışık sirkülasyonu yatay ve düşey hareketi teşvik ediyor. Tüm sakinlerin kullanabildiği çatı katındaki spor salonu bir buluşma alanı sunuyor. Parselin merkezinde yer alan yeşil alandaki açıklıklar, yüksek tavan yükseklikleri sayesinde gelecekte başka bir işlevle değerlendirilebilecek otopark alanına doğal aydınlatma sağlıyor.

İnşaat yöntemleri
36 metre yüksekliğindeki tek ahşap strüktürlü bina olan proje, yüksek karbon depolama performansına sahip (ortalama 1500 kgCO2/m2'ye karşılık 700 kgCO2/m2). Düşük karbonlu beton altyapı zemin katta doğal olarak aydınlatılmış, geri dönüştürülebilir park alanları sağlıyor. Masif ahşap kolon ve kirişlerle desteklenen üst katlarda da prefabrik düşük karbonlu beton zeminler kullanıldı.

Aynı durum konfor ve enerji yönetimi için de geçerli: Fotovoltaik enerji santrali bina enerji ihtiyacının %20'lik kısmını karşılıyor. Ayrıca binanın tasarımı, sıcak hava dalgaları sırasında yaşanacak rahatsızlık süresinin 70 saatten az olmasını garanti ediyor.

Kaplama karolarının malzemesi, rengi ve dokusu Vieux Saint-Ouen'in tuğla işçiliğini ve dokusunu çağrıştırarak bölgenin tarihi endüstriyel dokusunu anımsatıyor.

Vaziyet Planı
Kat Planı
Çatı Katı Planı
Kesit

Etiketler: