2024 Serpentine Pavyonu’nu Minsuk Cho Tasarladı

GÖKÇE ARAS ENGİN

2000 yılından itibaren her yıl Londra’daki Kensington Gardens’da konumlanan Serpentine Galeri’nin önündeki alanda geçici bir pavyon tasarlanıyor. Uluslararası mimarlık camiasında tanınmış bir mimarın davet edilmesiyle hayata geçirilen pavyonun 2024 yılı tasarımcısı Güney Koreli mimar Minsuk Cho oldu.

Mass Studies’in kurucusu olan Minsuk Cho, tasarımın ilk görsellerini 22 Ocak tarihinde yayınladı. Mass Studies ekibi tarafından paylaşılan tasarımda, pavyonun girişi, ziyaretçilere yıldız benzeri bir aktivite merkezi olarak görünecek ve onları, geçmişteki tasarımlar üzerinde yapılan dikkatli bir çalışmanın sonucu olarak ortaya çıkan ortak alanları deneyimlemeye teşvik edecek.

2024 Serpentine Pavyonu’nda, Kore'deki küçük konut yapılarında bulunan yerel Madang avlusu özelliklerinden esinlenen merkezi bir boşluk alanı etrafında küçük yapılardan oluşan bir takımyıldız oluşturulacak. Bu beş ayrı mekanın her biri bir isme ve programatik fonksiyona sahip olacak, aynı zamanda “içerik makineleri” olarak ikiye katlanacak ve pavyonu çevreleyen esnek açık alanlar ve park ile eklemlenecek şekilde tasarlanacak.

Minsuk Cho / Fotoğraf: Mok Jungwook
Görsel: Mass Studies
Görsel: Mass Studies

Ekibinin tasarım yaklaşımı sorulduğunda Cho şunları söyledi: "Halihazırda çimlerin ortasında harika mimarların ve sanatçıların imzasıyla 20'den fazla tasarıma ev sahipliği yapmış olan Serpentine sahasında nelerin ortaya çıkarılabileceğini ve eklenebileceğini sorarak başladık. Sahaya farklı bir şekilde yaklaşmak için mekanı sınırsız bir yetki alanı olarak görmek yerine, merkezi bir boşluk olarak keşfederken mevcut birçok çevresel unsuru dikkate alma zorluğunu benimsedik. Aynı zamanda Serpentine Pavyonu’nun tarihini de referans olarak aldık. Alanı, merkezi bir boşluk olarak tersine çevirerek, mimari odağımızı geçmişin inşa edilmiş merkezinden uzaklaştırarak yeni olasılıkları ve anlatıları kolaylaştırıyoruz."

Serpentine'in İcra Kurulu Başkanı Bettina Korek ve Sanat Direktörü Hans Ulrich Obrist 2024 Serpentine Pavyonu ile ilgili şunları söyledi: "Minsuk Cho'nun Birleşik Krallık topraklarındaki ilk yapısını, bu yaz açılacak bir sonraki mimari pavyonumuz olarak Serpentine'de sunmaktan onur duyuyoruz. ‘Archipelagic Void’ (Takımada Boşluğu) isimli tasarım, doğası gereği modüler ve belirli işlevlere hizmet eden bireysel yapılardan oluşuyor. Tasarım aynı zamanda sürekli bir birim olarak da bir araya gelebiliyor."

Minsuk Cho tasarımı 2024 Serpentine Pavyonu, 7 Haziran'dan 27 Ekim'e kadar Londra'nın Kensington Bahçeleri'nde ziyarete açık olacak.

Minsuk Cho Hakkında
Cho, 2003 yılında Mass Studies'i kurmak üzere Kore'ye dönmeden önce, New York'ta OMA’da ve o zamanlar Polshek and Partners (şimdi Ennead) olarak bilinen ofiste çalıştı. 2014 Venedik Bienali'nde kazandığı Altın Aslan da dahil olmak üzere birçok profesyonel ödüle layık görüldü. Ekibiyle birlikte yakın zamanda Seul'deki Fransız Büyükelçiliği genişletme projesini ve Jeju Adası'ndaki Osulloc Çay Müzesi'nin yenileme projesini tamamladı. Cho aynı zamanda Güney Kore hükümetinden Hwagwan Kültürel Liyakat Madalyası alan sayılı Koreli mimar ve sanatçıdan biri.

Etiketler: