Binanızı Yapay Zekanın Tasarlamasına İzin Verir Miydiniz?
Gelişmiş hesaplama ve yapay zeka (AI) konusunda uzman mimar Tim Fu, tam da bunu yapmanız gerektiğini düşünüyor.
Üretken yapay zekanın yükselişi, onu Zaha Hadid Architects'ten ayrılarak, Londra'da, yapay zekanın vizyoner tasarıma entegrasyonuna öncülük eden bir yüksek teknoloji tasarım pratiği olan Studio Tim Fu'yu kurmaya yönlendirdi.
Tasarımları dünya çapında ilgi gören Fu, "Yapay zeka araştırmalarımdaki nihai hedefim bunu uygulamaya koymak. Dolayısıyla zamanımı tam olarak bu işe ayırmam ve yeni teknolojilerle neler yapabileceğimizin sınırlarını zorlamak için bir ekip kurmam gerekiyordu" diyor.
Uygulamalarının geleneksel tekniklerden farkını şöyle açıklıyor: "Günümüzdeki uygulamalar mevcut teknolojiye ve insan kaynaklarının organizasyonuna dayanıyor. Yapay zeka ise bizi temelde bu sektörü ve insan verimsizliğinin nasıl ele alınabileceğini yeniden değerlendirmeye itiyor. Difüzyon yapay zekası ve LLM'leri kullanarak, makine otomasyonunu en üst düzeye çıkaran yeni bir tasarım hattı türetebiliriz. Çeşitli ofislerde ve akademik ortamlarda bazı yöntemleri test ettim, ancak şimdi bunu uygulanabilir boyuta taşımayı hedefliyorum."
Yapay zekayı konsept tasarım ve fikir oluşturma sürecinde bir araç olarak kullanmayı planlayan Tim Fu, yapay zekanın tasarımcıları zayıflatacağına inanmıyor, onu CAD gibi artık yaygın olarak kabul gören yazılımlara benzetiyor: "Geçmişte birçok insan CAD veya algoritmik hesaplama gibi teknolojilerden çekiniyordu, ancak bu teknoloji bugün pratiğimizin temel bir parçası haline geldi. Sırada yapay zekanın olduğuna inanıyorum. Yapay zeka yönlendirilmesi gereken çok gelişmiş bir algoritma, bu nedenle tasarımcının girdisi her zamankinden daha önemli."
İlgili İçerikler:
-
Furnishings & Design İstanbul: Tasarım ve Üretim Arasındaki Köprü
19-21 Eylül 2024 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleşecek olan Furnishings & Design İstanbul, mobilya, tasarım ve endüstriyel üretim dünyasını bir araya getiriyor. Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) desteğiyle MOS Fuarcılık A.Ş. tarafından düzenlenen bu etkinlik, iç mekân tasarımına dair yenilikçi ve özgün ürünlerin sergilendiği, verimli ve yaratıcı ilişkilerin kurulabileceği bir platform sunmayı hedefliyor. MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, Furnishings & Design İstanbul'un kapsamı, hedefleri ve sektöre getireceği yenilikler hakkındaki sorularımızı yanıtladı. Fuar alanının tasarımını üstlenen ABRA Design Studio'nun Kurucu Ortağı Cem Cemal Çobanoğlu ise tasarım sürecini ve etkinliğe özgü mekânsal konseptlerin arkasındaki yaklaşımları anlattı.
-
Yapay Zekâ Destekli Kent Tahayyülleri
Mimarlığın ve yapılı çevrenin geleceğini yapay zekânın gözüyle hayal edersek nasıl olur? Geçtiğimiz yıl Archinect, Generative Futures: An AI + Architecture Storytelling Challenge yarışması adı altında, işte bu sorunun cevabını aramak üzere bir çağrı yayınladı.
-
İPA Dijital Yaz Programı Başlıyor
-
Yapay Zekâ ve İnsan: Tasarım Dünyasında Yeni Perspektifler
İnsanlık, her yeni teknolojiyle karşılaştığında benzer korkular yaşamıştır. Sanayi devrimi, internet ve otomasyon süreçlerinde olduğu gibi, yapay zekâ da başlangıçta belirsizlik ve endişe yaratıyor.
-
"Biz"in Hikayesi: Kurgular, Kaygılar ve Uzlaşılar
Düşünmeye başladığımızda yaz aylarının başındaydık. Biz üç kurgucu, İç Mimarlık Birinci Sınıf Proje Stüdyosu yürütücüleri olarak önümüzdeki dönemin kurgusu için masa başına oturduğumuzda, tasarım eğitimi ile hiç tanışmamış “yeni”lerle karşılaşmalarımızı ve muhtemel ortak deneyimlerimizi düşünürdük, hatırlıyoruz.
-
Yapay Zekâ Tartışmalarına "Gödel, Escher, Bach" Üzerinden Bir Bakış
-
Inter'in İlk Sanat Projesi: Yeniyurt Adası
-
Microsoft, Yapay Zeka Kısayolu Eklediği Yeni Klavyesini Tanıttı