Bolu Deprem Anıtı
Yanardağ Mimarlık tarafından tasarlanan Bolu Deprem Anıtı projesi, içinde bulunduğu park alanını canlı bir kamusal alana dönüştürme vizyonuyla ele alıyor.
Proje eğimli bir arazide topografik bir yorumla, ara katmana dönüşen bir tür yüzeyle yeniden kurgulanıyor. Yaya bakış açısından bina, park yüzeyinin yerden koparak oluşturduğu bir kabuk, bu kabuğun altındaki düzensiz hacimler ve üzerine hafifçe oturan bir kitle olarak algılanıyor ve bir tansiyon yaratıyor. Kentsel bir anıt ve sergi alanları zemin katın tamamını, kafe ise birinci katı kaplıyor.
Zemin katın brüt betondan yapılmış yekpare duvarları neredeyse tüm işlevleri üstleniyor: İç ve dış mekanı desteklerken, yalıtıyor, koruyor ve tanımlıyor. Düzenli olmayan beton duvarlar, aynı zamanda şehrin geçmişte yaşadığı yıkıma gönderme yapıyor. Kat planını değiştirerek binanın içinde, dışında farklı görüşler sağlıyor. İçinde barındırdığı sergi alanlarını ve etkinlik odalarını destekliyor.
Beton bir ızgara ile tanımlanan yatay hacim, tüm örtüye dışarıdan hafiflik veren yansıtıcı bir cepheye sahip ve peyzajda kayboluyor. Bu hacim, park için bir fener haline geliyor ve yeni kamusal alanın varlığını vurguluyor. Açık ve yarı açık teraslarla birlikte birinci kattaki kafe, sosyalleşme ve diyalog için kamusal bir alan yaratıyor.
İç mekan kaplamaları en aza indirgenmiş: Zeminde bazalt taş döşeme kullanılırken, üst katta tüm düşey elemanlar yansıtıcı boyalı cam yüzeyler ile hafifletilmiş.
İlgili İçerikler:
-
ICOMOS Türkiye “Antakya Tarihi Kent Merkezi Koruma Amaçlı İmar Planları Hakkında” Görüşünü Yayınladı
-
İSMD Depremden Etkilenen Mimarlık Öğrencilerine Staj Desteğini Devam Ettiriyor
-
Deprem Farkındalığı Tayvan'da Büyük Bir Felaketi Önledi
-
MiniKo'ya İyilik Ödülü
-
İstanbulSMD'nin "Mimarlık Ne İşe Yarar?" Konferansı Gerçekleşti
-
MO Sakarya Şubesi’nden Afet Senaryosu ve Geçici Barınma Yapıları Önerisi
-
"Mimarlık Ne İşe Yarar?" Konferansı 21 Şubat 2024'te Gerçekleşecek
-
2023 Mimarlık Gündemi