Merkezdeki Performans
Eski bir endüstri yapısı önce spor salonuna daha sonra da düşük bütçe ve en az müdahale ile dans, yoga ve pilates gibi aktivitelerin eğitimlerinin verildiği bir akademiye dönüştürülmüş.
1986'dan bu yana Panama şehrinde bulunan dans akademisi Steps, dans, yoga, pilates ve çeşitli etkinlikler için kullanılabilecek sınıflara dönüştürülen endüstriyel bir depoda yer alıyor. Eskiden spor salonu olarak kullanılan yapının üst katının yenilenmesiyle iki büyük salon, iki pilates egzersiz stüdyosu oluşturulmuş, tuvalet ve soyunma odaları akademinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik dönüştürülmüş.
Projenin tasarımcıları, düşük bütçe ve en az müdahale ile mekanın niteliğini artırmayı ve akademinin ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflemiş. Bu nedenle öncelikle mekanın mevcut özelliklerini saptayarak başlanan proje sürecinde çift eğimli çatıdan kaynaklanan yükseklik sınırlaması nedeniyle basamaklar kullanılarak kademeli sahneler tasarlanmış.
Akademinin merkezinde yer alan ana salon, öğrencilerin tüm mekanlardan performans alanlarına, ziyaretçilerin de kolaylıkla stüdyolara erişmesini sağlarken aynı zamanda dans okulunda zaman geçirenler için merkezi bir buluşma noktası olarak tanımlanıyor.
Dans akademisinin bulunduğu endüstriyel yapı, müdahale edilmeyen cephesi nedeniyle doğal ışık almıyor, bu nedenle mekanı aydınlatacak ve ışığı yansıtacak parlak malzemeler kullanılırken stüdyolarda da özel aydınlatmalar ve aynalar kullanılmış. Ayna hem ışığı yansıtan hem de duvarı mekanın içinden saran bir malzeme olarak dans eğitimi sırasında hareketlerin algılanması için önemli bir malzeme olarak öne çıkarılmış.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Yalın Kübik
-
Endüstriyel Estetik
-
Zamanı Yakalayan
-
Öteki Cephe
-
Açık Bulmaca
-
Birleştiren Üretim
-
“Koruma” Meselesine Dolanık İki Hikaye
“Koruma nedir?”: Bir şeye erişimlerin engellenmesi, sınırlanması ya da erişime kontrollü açık kılınması… Korunan şeye ve koruma amacına göre “koruma” biçim alır.
-
Mekanı Dönüştüren Dans
22. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında, yenileme çalışmalarının hemen öncesinde Abud Efendi Konağı'nda 45'lik adlı performasını sergileyen Tuğçe Tuna, kendi bedeni üzerinden mekanla bütünleşme ve onu dönüştürme pratiğini anlattı.