Mermerle Zamanda Yolculuk
Her sene gerçekleştirilen tasarım dünyasının önemli etkinliklerinden Milano Tasarım Haftası 8 - 13 Nisan tarihleri arasında çeşitli sergi ve etkinliklerle gerçekleşti. Dünyanın farklı yerlerinden tasarımcı ve sanat meraklılarını buluşturan etkinlikte İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) tarafından gerçekleştirilen Zaman Boyunca Mermer: Geçmiş, Bugün ve Gelecek isimli serginin konsepti “zaman” olarak belirlenmiş. Önceki yıllarda yine Milano Tasarım Haftası boyunca gerçekleştirilen Yol Seni Değiştirir ve Işıkla Yıkanmak isimli sergilerle gündeme gelen İMİB, bu yılki sergi için de dünyaca bilinen tasarımcılarla çalıştı.
Sergi zamanı, geçmiş, bugün ve gelecek üçlemesi içinde sırasıyla Aziz Sariyer, Fabio Novembre ve Yoshioka Tokujin’in işleriyle ele alıyor. Küratör Erdem Şeker’in zaman tüneli olarak kurguladığı bembeyaz bir koridordan geçerek "geçmiş"e, yani Aziz Sariyer’in işi Passage’a varıyorsunuz. Bu esnada sergi boyunca sizi izleyecek olan kokulardan ilkine denk geliyorsunuz. Geçmişi yatayda uzanan karanlık bir kuyu olarak ele alan Sariyer’in işine tanımlayamadığınız ama tanıdık gelen bir koku eşlik ediyor.
Fabio Novembre’nin bugünü simgeleyen Here I Am adlı işi Türkiye’deki mermerlerin koyu tonlardan açığa doğru sıralandığı özgürleşen bir insanı anımsatıyor. Bu iş aynı zamanda Sariyer’in karanlık tasarımından Japon tasarımcı Yoshioka Tokujin’in hafif ve beyaz tasarımına geçiş işlevi görüyor. Tokujin’in Agravic adlı yerleştirmesi mermer bir bloğun yerçekimine meydan okumasıyla geleceği simgeliyor. Havada uçuyormuş gibi görünen mermer blok, asimetrik olarak iki taraftan saydam pleksiglaslarla tavana ve yere tutunuyor.
Sergi turunu tamamlayıp lobiye çıktığınızdaysa sizi simit ve çay ikramıyla sufi müziğin dinginliği karşılıyor. Zaman içindeki yolcuğunuzu tamamladıktan sonra kendinizi Türkiye’de hissetmenizi sağlayan bir düzenle sergiden ayrılıyorsunuz.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933
Vehbi Koç Vakfı ve Koç Üniversitesi VEKAM desteğiyle gerçekleşen “Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933” araştırma sergisinin küratörleri ve aynı adlı kitabın editörleri Ali Cengizkan ve N. Müge Cengizkan’ın üç gün boyunca konuşarak ve yazarak gerçekleştirdikleri söyleşi, erken Cumhuriyet dönemi Ankarası üzerine özgün bulgular ve yeni tartışma alanları sunan çalışmayı aydınlatmayı hedeflemekte.
-
Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933
-
Mekanın Farklı Açıları
-
Galerideki Fil
Melis Uğurlu, müze ve galerilerin dönüştüğü beyaz küpün neden olduğu yorgunluğu, kapsayıcı ve katılımcı bir yaklaşımla geride bıraktıran Elephant West deneyimini yazdı.
-
Yaşayan Geçmiş
-
Birimlerden Mekana
-
Kent Hafızası Bağlamında Vıkvıklanmalar Sergisi Üzerine
Kamusal alanlardaki dönüşümlerin failleri karşımıza genellikle siyasal şebekelerle olan bağları, sermaye ve güç ilişkileriyle çıkarlar. Yaptıklarını tartışmaya açmaya çabalamazlar.
-
Yeni Başlayanlar İçin Sosyal Tasarım
Bu, tabiri caizse yeni başlayanlar için sosyal tasarım sergisi. Müzenin üretmeye çalıştığı tartışma ise bunun ötesinde, ileri düzeyde.