Philip Johnson'ın "Glass House"u ile Shigeru Ban’ın "Paper Log House"u Bir Arada

GÖKÇE ARAS ENGİN

Shigeru Ban, Philip Johnson'ın tasarladığı Connecticut, ABD’deki “Glass House”un 75. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde kağıt tüplerden, ahşaptan ve süt kasalarından oluşan bir pavyon tasarladı. NYU Cooper Union öğrencileriyle iş birliği içinde oluşturulan 4,1x4,1 metre boyutlarındaki yapı, Johnson'ın tarihi evinin bulunduğu alanda inşa edildi.

1949 yılında Connecticut'ta Johnson tarafından kendi evi olarak tasarlanan ve inşa edilen “Glass House” 20. yüzyılın en önemli binalarından biri olarak kabul ediliyor.

“Paper Log House” ise adından da anlaşılacağı gibi kömür renginde çelik bir çerçeve içine yerleştirilmiş tamamen cam duvarlara sahip orjinal evin kontrastını oluşturmak için tasarlandı. Yapı, 39 süt kasasından oluşan bir temel üzerine yerleştirilen kontrplaktan bir çerçeve içine oturan 156 kağıt tüpten yapılmış duvarlarla inşa edildi. Binanın tüm bileşenleri; öğrenci, öğretim üyesi ve Shigeru Ban Architects personelinden oluşan 17 kişilik proje ekibi tarafından Manhattan'daki Cooper Union'da üretildi.

“Glass House”u yöneten vakıf, Ban'ı, Johnson'ın 20. yüzyılın ikinci yarısı boyunca bir dizi etkinliğe ev sahipliği yapan “Glass House” arazisindeki yenilik mirasını sürdürmesi için görevlendirdi.

“Glass House” genel müdürü Kirsten Reoch, Ban’ın çalışması hakkındaki duygularını şu sözlerle ifade etti: “75. yıldönümümüzde Shigeru Ban Architects'in çalışmalarını ‘Glass House’da sunmaktan heyecan duyuyoruz. ‘Glass House’ 1949'da tamamlandığında, Philip Johnson, 50 yılı aşkın bir süre boyunca tasarım ve malzeme açısından sürekli olarak sınırları zorlayan yapılarla dolu geniş bir kampüse dönüşecek olan bu çalışmanın henüz başındaydı. ‘Paper Log House’, Ban'ın yaratıcı enerjisini, geri dönüştürülebilir ve kolayca bulunabilen malzemelerle acil sosyal sorunların çözümüne yönelterek bu deney ve yenilik anlayışını sürdürüyor.”

Shigeru Ban, kartonla yaptığı çalışmalarla tanınıyor ve 30 yılı aşkın süredir doğal afetlere yanıt olarak bir dizi yapı tasarlıyor. “Paper Log House” modelini ilk olarak 1995 yılında Japonya'nın Kobe kentinde meydana gelen Büyük Hanshin depreminin ardından yarattı. 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra Hatay’da toplamda üç adet “Paper Log House” kuruldu ve bu evler sınıf olarak işlevlendirildi. Model aynı zamanda Avrupa'da Rus işgalinden kaçan Ukraynalıları barındırmak için geçici barınaklar olarak da kullanıldı ve geçtiğimiz yıl Fas'ta yaşanan depremin ardından çeşitli versiyonları inşa edildi.

2005 yılında vefat eden Philip Johnson, 20. yüzyılın en tanınmış mimarlarından biri. “Glass House” ile birlikte, yakın zamanda Snøhetta tarafından yenilenen New York'taki AT&T binası da dahil olmak üzere çok sayıda modernist ve postmodern bina tasarladı.

Etiketler: