Talu Tekstil Ofis
İstanbul Bağcılar’da bulunan Talu Tekstil Ofis, XYZ Design tarafından 2022 yılında tasarlandı. 13.000 metrekareye yayılan yedi katlı projenin tasarım yaklaşımında katlar arası fonksiyonel ayrımlar belirleyici rol oynarken, her bir katın kullanım ihtiyacına verimli şekilde cevap verebilecek mekân organizasyonu oluşturma arzusu projenin kapsamını oluşturdu.
Resepsiyon ve lobi ile tanımlanan giriş katında, kurumsal kimliği karşılayan ağırbaşlı bir atmosfer kurgulandı. İnsan kaynakları departmanının da bulunduğu bu katta, söz konusu birimin yönetici odası, çalışma alanları ve toplantı odalarının yanı sıra depolama alanı gibi teknik hacimlere yer verildi. Üretim alanı, yapının 1. katında planlanırken; bu anlamda kesim, dikim, ütüleme, depolama ve teknik alanların kendi içinde düzenli bir biçimde işlediği, sistematik olarak da birbiriyle ilişki kurduğu bir mekân organizasyonu yaratıldı. Yemekhanenin bulunduğu 2. katta, çalışanların bireysel veya bir arada yemek yiyebileceği alanlar, mekânın çekirdeği niteliğindeki mutfak çevresinde planlandı. Yemekhane genelinde dinamik bir atmosfer yaratmak adına canlı tonlar tercih edilirken, bu katta aynı zamanda çalışanların kullanımına yönelik bir spor salonu ve dinlenme odaları da kurgulandı.
Yapının 3. ve 4. katlarında, günümüz yeni nesil çalışma alanlarını yansıtan bir yaklaşım izlendi. Bu anlamda, toplantı odası olarak tanımlanan ve mekânın genelinden izole edilerek kısmi mahremiyet sunan cam hacim çevresinde; kolektif çalışmaya imkân veren ortak çalışma alanları ile bireysel çalışma istasyonları planlandı. Bu alan aynı zamanda, esnek oturma grupları ve oyun duvarına yer verilerek çalışanların mola verip dinlenebileceği, birbirleriyle sohbet edebileceği bir sosyalleşme alanı olarak da düşünüldü. Açık ofis alanları ise bu mekanlardan ayrı ancak ilişki kuracak biçimde lineer bir düzende tasarlandı. Ek olarak ihtiyaca yönelik tasarlanan depolama alanları, açık ofis alanlarının tasarım yaklaşımında belirleyici oldu. Bu iki katın tasarımında; dairesel formların canlı tonlarla bir arada kullanıldığı, hiyerarşiden uzak ve dinamik bir yaklaşım benimsendi.
Yönetim katı olarak tanımlanan 5. kat, yönetici odaları ve toplantı odalarının yanı sıra açık ofis alanlarıyla birlikte kurgulanırken, bu katın tasarım dilinde form, malzeme ve renk paleti açısından ağırbaşlı bir yaklaşım izlendi. Yapının 6. katında, şirketin müşteriler ile bir araya gelerek ürünlerini deneyimleme imkânı sunduğu bir showroom tasarlandı. Birbiri içine akarak mekânsal süreklilik sunan showroomda, genel mekânın pek çok noktadan algılanabilir ve deneyimlenebilir olması amaçlanırken, renk ve malzeme tercihlerindeki yalın ve sakin yaklaşım, showroom fonksiyonu altında sergilenen ürünlere altlık yaratma düşüncesinin bir sonucu oldu.
Kurumsal şirketin çalışanlarına yönelik eğitimlerine ev sahipliği yapan seminer salonu ve sınıflar ise ofis yapısının 7. katında planlandı. Bu katta aynı zamanda, depolama ve arşiv alanlarının yanı sıra mekanik ve teknik birimlere de yer verildi.