Ters Köşe Ekoloji Kitap Lansmanı
İki yılı aşkın süredir web sitemizde devam eden yazı dizisinin derlenmesiyle hayat bulan Ters Köşe Ekoloji kitabının lansmanı, 27 Haziran saat 19.00'da Studio-X’te yazarların katılımıyla gerçekleşecek.
Ters Köşe Ekoloji’nin editörü Ayşen Ciravoğlu ile kitabın yazarları Elif Kendir Beraha, Fulya Özsel Akipek, Nurbin Paker ve Özlem Bahadır Karaoğlu bir yuvarlak masa konuşması için bir araya gelecek. Etkinlikte ekoloji mücadelelerine mimarlık disiplini içinden geliştirilebilecek alternatif çözüm yolları tartışılacak.
Ters Köşe Ekoloji kitabı, ekolojik, yeşil, sürdürülebilir yapıların üzerine inşa edildiği temelleri sarsarak mimarlığın kentte ve kırda edinebileceği rolleri sorguluyor. Kuramsal Açılımlar, Yap Yık At, Kırsalda Yapmak/Yaşamak ve Kent ve Alternatif Pratikler başlıkları altında çeşitlenen tartışmalar, doğaya ve ekolojik döngüye bakışımızı farklı noktalara yönlendiriyor. Ayşen Ciravoğlu editörlüğünde ve And Akman, Berrak Kırbaş Akyürek, Can Boyacıoğlu, Elif Kendir Beraha, Esra Sert, Fulya Özsel Akipek, Merve Titiz Akman, Nurbin Paker, Özlem Bahadır Karaoğlu, Semin Erkenez, Sevgi Baysal ve Zeynep Durmuş Arsan’ın katkılarıyla hazırlanan kitapla ilgili ayrıntılı bilgiye buradan da ulaşabilirsiniz.
İlgili İçerikler:
-
Ters Köşe Ekoloji Kitaplaştı!
-
Yeni Bir Durum, Yeni Bir Mimarlık: Ufak Evler
Ufak evler ise altyapı hizmetlerine ihtiyaç duymadan, herkesin kendine yettiği topluluklarda yaşanan bir senaryoda, ekolojik açıdan çok büyük farklar yaratılabilir.
-
Birlikte Yaşam, Ekolojinin Mimarlığı
Ekoloji, bireylerin katılımı ve disiplinli yönetimler ile kent içerilerindeki geniş kamusal alanlarda iyi bir planlama sonucu yeniden döngüsünü iyileştirebilir veya hafızasını temelinden inşa edebilir.
-
Mahalleyi Tüketmek
Mahalle, kavram olarak kimi başka kavramlarla ortak bir kaderi paylaşıyor: Sürekli, her ortam ve bağlamda kullanılmasından kaynaklı bir karmaşa yaşıyor.
-
Yalan Dünyanın Çevreci Mekanları
Çevre hareketinin tarihi yanlış yaşamların doğru yaşanamayacağını düşünen cesur kadınlarla dolu.
-
Geçiş Hareketi ve Geçiş Kentleri
Geçiş hareketi, tepe petrol (peak oil) sorununa, iklim değişikliğine ve aşırı büyümeye dayalı bir ekonomik sistem ve bunlardan kaynaklanan problemlere karşı, dirençli, kendi kendine yetebilen topluluklar oluşturmayı; bugünkü tüketim toplumundan bu yeni topluma geçiş sürecini ifade eder.
-
Kentsel Dönüşümde Asbest Meselesi
Türkiye'de kentsel dönüşüm çalışmalarına 2012 yılında başlandı ve çalışmalar kapsamında 20 yıllık bir süreçte Türkiye'nin 81 ilinde yedi milyon yapının yıkımı planlandı. Bu yapıların çoğunda yanmazlığı, ısı yalıtım niteliği, yüksek elektrik direnci, esnekliği vb. özellikleri nedeni ile asbestli yapı ürünleri çatı, duvar ve döşeme kaplamaları olarak kullanılmıştı.
-
Toplumu Yönetme ve Kenti Sürdürme Arakesitinde Eko-belediyecilik
Yapılı çevrede sürdürülebilirlik konusunun muhatapları olarak her ne kadar akla öncelikle mimarlar, plancılar gelse de belediyelere de önemli bir rol düşüyor.