Ters Köşe Ekoloji Kitaplaştı!
Ayşen Ciravoğlu moderatörlüğünde web sitemizde iki yıldır devam eden Ters Köşe Ekoloji yazı dizisi genişletilmiş bir içerikle kitap olarak Puna Yayın bünyesinde yayımlandı.
Ekoloji mücadelelerine mimarlık disiplini içinden geliştirilebilecek alternatif çözüm yollarının peşine düşen bu derleme, ekolojik, yeşil, sürdürülebilir yapıların üzerine inşa edildiği temelleri sarsarak mimarlığın kentte ve kırda edinebileceği rolleri sorguluyor. Kuramsal Açılımlar, Yap Yık At, Kırsalda Yapmak/Yaşamak ve Kent ve Alternatif Pratikler başlıkları altında çeşitlenen tartışmalar, doğaya ve ekolojik döngüye bakışımızı farklı noktalara yönlendiriyor.
Kentsel dönüşümün, bir diğer deyişle yıkıp yeniden inşa etmenin ekolojik ve ekonomik boyutlarını masaya yatırıyor. Kırın tüm bunlardan ayrışmadan sağlıklı bir geleceğin inşasında ne gibi potansiyeller barındırdığını araştırıyor. Küçük müdahalelerin ne denli etkili olabileceğini deneyimler üzerinden ortaya koyuyor, mimarlık eğitiminden gündelik hayata uzanan geniş bir yelpazede atılabilecek adımlara dikkat çekiyor.
Ayşen Ciravoğlu editörlüğünde ve Can Boyacıoğlu, Semin Erkenez, Berrak Kırbaş Akyürek, Elif Kendir Beraha, Esra Sert, And Akman, Merve Titiz Akman, Zeynep Durmuş Arsan, Özlem Bahadır Karaoğlu, Sevgi Baysal, Fulya Özsel Akipek ve Nurbin Paker’in katkılarıyla hazırlanan kitap, farklı bakış açıları sunan değerlendirmelerle ekoloji bağlamında yeni bir tartışma başlatmayı amaçlıyor.
Ters Köşe Ekoloji kitabına Pandora Kitabevi, babil.com, eganba.com, kidega.com, odakitap.com, kitapdenizi.com ve emekkitap.com'dan, iki yıllık yazı dizisinin bütününe buradan ulaşabilirsiniz.
İlgili İçerikler:
-
DH Palencia
-
“Ankara'da İz Bırakan Mimarlar: Kadri Erkman” Kitabı Yayınlandı
-
Dünyanın Kronoplanı
2021 Temmuzunun başlarıydı; BTF’nin (ESOGÜ Mimarlık Bölümü'nün yıllardır süregelen mümbit öğrenci etkinliği Bademlik Tasarım Festivali’nin) davetine nihayet icabet ederek atölye açmayı kabul etmiştim.
-
Günümüz Kenti İçin Bir Manifesto Denemesi: Köpük Kent
Kentin bütünü ve onu oluşturan yapılı çevreye dair konular, kullanıcısıyla birlikte bir anlam kazanır, zamanla değişir, dönüşür ve birbirlerini tekrar tekrar üretirler. Bu anlamda yapılı çevre her zaman sosyo mekansal çerçeveden bakılması olanaklı ve zorunlu bir mecradır.
-
Eko-Kritik: Mimari Üretimde Karşılaşmalar, Kesişimler
İçinde bulunduğumuz Antroposen Çağı, doğa ile ilişkimizi tekrar değerlendirmemiz gerekliliğinin aciliyetini farklı çerçevelerde ortaya çıkarttı. İnsan merkezli bakışın doğa eksenine kayması farklı alanlarda tartışıladururken mimarlık disiplini içerisine de girmeye başladı.
-
Arch for M.E.: Akdeniz Ekolojisinde Mimarlık ve Sürdürülebilirlik
-
Anadolu’nun İmarında Yarışmalar: 1930 - 1990 Kitabı Yayınlandı
-
Kamusallık ile Mekân Oluşturma Ustalığı
"Mimarlık sanat mı yoksa mühendislik midir?" sorusu sık sık tartışma yaratan bir konudur. En kestirmeden mimarlığın her iki alanda da etkili bir meslek olduğu çıkarımı tartışmayı dengeleyen bir sonuç olarak hâkim görüş kazanır. Ancak...