"Yeni Evcil(l)ilk Halleri: Mobilya Meselesi" projesi Hollanda Tasarım Haftası’nda
Yeni Evcil(l)ilk Halleri: Mobilya Meselesi projesi Eindhoven’da düzenlenen Hollanda Tasarım Haftası’nda sergileniyor. Proje, ev hayatının yeniden düşünülerek bu hayata karşılık gelen mobilyanın bir ürün değil bir kavram olarak, en geniş anlamı ile değerlendirilmesini amaçlıyor. Araştırma ve tasarım süreçlerinin ardından üretim fazında İstanbul'daki endüstri öncesi, endüstriyel ve endüstri sonrası üretim deneyimlerinden de faydalanan proje, mobilyayı mekan, ev ve gündelik yaşam üzerinden ele alıp, mobilya ve yardımcı elemanlarıyla kolektif bir çalışma sunuyor.
Proje, 2015-16 Bahar döneminde İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nde Yrd. Doç. Dr. Avşar Gürpınar, Tasarımcı Adnan Serbest ve Araş. Gör. Görkem Özdemir tarafından yürütülen mobilya tasarımı stüdyosu üzerine kurulu. Yürütücüler başlangıçtan itibaren, Türkiye’de eksikliğini hissettikleri, stüdyoda geliştirilen projelerin üniversite dışına çıkarılarak kent, ülke ve dünya çapındaki bağlam ve ortamlarda görünürlük kazanmasını amaçlamış. Proje, uzun süre sonra yurt dışında sergilenen ilk öğrenci projesi olmanın yanı sıra İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin ilk uluslararası sergisi olma özelliğini de taşıyor.
Stüdyoda geliştirilen mobilyadan derlenerek bir yaşam alanında nesneler üzerinden ev hayatının alternatiflerini ortaya koyan 30 metrekarelik yerleştirme 22-30 Ekim tarihleri arasında Eindhoven, Temporary Art Center’da görülebilir.
Küratör: Avşar Gürpınar, Görkem Özdemir
Sergi Tasarımı: Cansu Cürgen, Merve Bedir
Öğrenci/Tasarımcı: Cem Örgen, Derya Akdemir, Ecem Aksoy, Esra Tokat, Günbike Erdemir, Nur Horsanalı, Nur Seda Şahin, Yağmur Kocaman, Liana Kuyumcuyan
1998’de yerel ve mütevazi bir tasarım günü olarak başlayan, 2002’de Tasarım Haftası’na 2004’te ise 280 bin ziyaretçinin gezdiği, uluslararası Hollanda Tasarım Haftası’na dönüşen etkinlik 100’ün üzerinde mekanda 2500 tasarımcıya ev sahipliği yapıyor. Bu seneki organizasyonun elçileri ise Hollandalı bağımsız tasarımcı Maarten Baas ve Open Design Now kitabının yazarı, Fairphone’un CEO’su Bas van Abel.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933
Vehbi Koç Vakfı ve Koç Üniversitesi VEKAM desteğiyle gerçekleşen “Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933” araştırma sergisinin küratörleri ve aynı adlı kitabın editörleri Ali Cengizkan ve N. Müge Cengizkan’ın üç gün boyunca konuşarak ve yazarak gerçekleştirdikleri söyleşi, erken Cumhuriyet dönemi Ankarası üzerine özgün bulgular ve yeni tartışma alanları sunan çalışmayı aydınlatmayı hedeflemekte.
-
Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933
-
Mekanın Farklı Açıları
-
Galerideki Fil
Melis Uğurlu, müze ve galerilerin dönüştüğü beyaz küpün neden olduğu yorgunluğu, kapsayıcı ve katılımcı bir yaklaşımla geride bıraktıran Elephant West deneyimini yazdı.
-
Yaşayan Geçmiş
-
Birimlerden Mekana
-
Kent Hafızası Bağlamında Vıkvıklanmalar Sergisi Üzerine
Kamusal alanlardaki dönüşümlerin failleri karşımıza genellikle siyasal şebekelerle olan bağları, sermaye ve güç ilişkileriyle çıkarlar. Yaptıklarını tartışmaya açmaya çabalamazlar.
-
Yeni Başlayanlar İçin Sosyal Tasarım
Bu, tabiri caizse yeni başlayanlar için sosyal tasarım sergisi. Müzenin üretmeye çalıştığı tartışma ise bunun ötesinde, ileri düzeyde.