1939'da İstanbul'da doğdu. İstanbul Vefa Lisesi'nden mezun olduktan sonra 1962 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümü'nü bitirdi. 1963-1973 yılları arasında aynı kurumun Şehircilik Kürsüsü’nde asistan olarak görev yaptı. 1973 yılında AKTUR Datça ve Bodrum Tatil Siteleri projeleri yaptığı ilk uygulama oldu. 1979-1986 yılları arasında, MSGSÜ Şehircilik Enstitüsü'nde Yapı Merkezi Planlama Danışmanı olarak görev yaptı. 2001-2003 yılları arasında aynı üniversitede bu kez misafir hocalık yaptı. İTÜ Mimarlık Tarihi ve Restorasyon Kürsüsünde üye ve Danışmanlar Kurulu üyesi oldu. Farklı zamanlarda İTÜ ve MSGSÜ Mimarlık Fakültelerinde misafir öğretim üyeliği yapıyor, çeşitli ulusal proje yarışmalarında jüri üyeliklerinde bulunuyor. 2005 yılında Haluk Erar ile gerçekleştirdikleri İzmir Konak Meydanı ve çevresi Düzenlemesi Projesi ile Aydın Doğan Vakfı Kent Mimarisi ödülünü aldı. Gürsel, 1987 yılından bu yana, EPA Mimarlık Şirketi'nde Y. Mimar Haluk Erar ile birlikte çalışmalarına devam ediyor.
Denize ve kente sıfır konumlanan Galataport projesi ile İstanbul'un kıyı kullanımına dair ne türden olanakların es geçildigini Ersen Gürsel, Haydar Karabey, İclal Dinçer ve Tavit Köletavitoglu ile konuştuk.
Ersen Gürsel, mimari tasarım süreci, mimarlığın diğer disiplinlerle ilişkisi ve modern anlayışla kurulan mekan ve yaşam üzerine duygu ve düşüncelerini paylaşıyor.
Ersen Gürsel, mimari pratiğinin mihenk taşlarından olan Aktur Bodrum ve Datça tatil sitelerinin ortaya çıkışını anlatıyor.
Ersen Gürsel tefrikamızın bu ayki üçüncü bölümünde, mimarlık eğitiminin geçirdiği dönüşüm ile politika, ekonomi ve kurumların bu süreçteki etkilerine yer veriyoruz.
Aydan Volkan’ın Ersen Gürsel ile yaptığı söyleşiyle, mimarın 50 yıllık deneyimi üzerinden mimarlığın yakın geçmişine yeniden bakmaya devam ediyoruz.
Beş sayı boyunca sürecek tefrikanın ilki Gürsel'in eski İstanbul mahallerinde zanaatle iç içe geçen çocukluk yıllarından akademi kapısına doğru uzanıyor.