Labonté Marcil, Cardinal Hardy ve Eric Pelletier mimarlık ofislerince tasarlanan Boise Kütüphanesi, doğal malzeme tercihleri ve gün ışığının iç mekanlara erişimi ile öne çıkan bir tasarıma sahip. Çevre duyarlılığı yüksek, kullanıcı sağlığı ve esenliğine odaklanan örnek bir proje olduğu belirtilen kütüphane, Kanada Kraliyet Mimarlık Enstitüsü (Royal Architectural Institute of Canada) ve Kanada Yeşil Binalar Kurulu tarafından 2017 Yeşil Bina ödülüne layık görüldü.

fotoğraflar: yien chao

Montreal’in Saint-Laurent bölgesinde konumlanan kütüphane, mimari ve peyzajı en doğru şekilde bir araya getirme fikri üzerinden şekillenirken, yalnızca bir kütüphane değil aynı zamanda toplumsal ve kültürel bir etkileşim mekanı olmayı amaçlıyor. Bir dizi sürdürülebilir tasarım stratejisi benimsenen projede kullanılan pasif ısıtma sistemi cam prizma altında toplanan ısının yeniden dağıtılmasını sağlıyor. Zeminlerin %75’nin doğrudan gün ışığı aldığı yapı, güneş enerjisi kazanımını en yüksek seviyeye çıkararak harici enerji kullanımı önemli ölçüde düşürüyor. Katlar arasında sağlanan düşük akımlı havalandırma ise ihtiyaç duyulan hava kanallarını azaltıyor.

Esasen sertifikalı ahşap kullanılarak inşa edilen tasarım, yerel kaynaklardan sağlanmış, karbon salınımı düşük ve geri dönüştürülebilir malzeme kullanımını vurguluyor. Yapının, yerleştiği doğada da en düşük seviyede etki bırakması öngörülerek arazideki ağaçlarken korunur ve ayrıca 100 ağaç daha ekilirken bölgeye özgün çalılıklar ile sarmaşık bitkiler de dış mekanın parçası haline getirilmiş. Yakında bulunan sulak arazi de bir yağmur suyu toplama sistemi ile korunmuş.

Etiketler: