2023 Salt Araştırma Fonları’na Başvurular Başladı

Salt’ın bilgi üretimini ve paylaşımını desteklemek üzere 2013’ten bu yana her yıl düzenlediği Salt Araştırma Fonları, onuncu yılında da birlikte öğrenmeye ve tartışmaya yönelik özgün araştırmalara alan açmaya devam ediyor.

Bugüne kadar toplam 68 projeye destek veren Salt Araştırma Fonları’nın 2023 başvuruları 17 Ocak 2023’de başladı. Türkiye’nin iki yüzyıllık kent, toplum ve ekonomi tarihi ile 1950 sonrası sanat, mimarlık ve tasarım alanları odaklı araştırma projelerini teşvik eden fonlar ile kurumun arşiv koleksiyonları ve araştırma projelerinin de yorumlanması amaçlanıyor.

İki aşamada tamamlanacak başvuru süreci sonucunda seçilen araştırma projelerinin her birine 20.000 TL’lik fon desteği sağlanacak. 20 Şubat 2023 Pazartesi günü saat 18.00’e kadar süren ön başvurular ile konu, dönem ve araştırma alanı bakımından içeriğin uygunluğu değerlendirilecek. Bu aşamayı geçen aday projeler için 20 Mart 2023 Pazartesi gününe kadar devam edecek ikinci aşamanın ardından sonuçlar, 18 Nisan 2023 Salı günü duyurulacak. Desteklenen projelerin çıktılarıysa, 2023 Aralık ayında düzenlenecek bir sunum programıyla kamunun yorum ve katkılarına açılacak.

Karşıyaka Atatürk Kadın Hakları Anıtı, İzmir, 1972
 / Erkal Güngören, Tamer Başoğlu
 / Salt Araştırma, Erkal Güngören Arşivi
Sarar İlkokulu'nda uçak model dersi, Çankaya, Ankara / 
Salt Araştırma, Eğitim Arşivi
Bilinmeyen Telefon Numaraları Servisi
 / Salt Araştırma, Posta, Telgraf ve Telefon Şirketleri Arşivi

İsmail Saray (solda) modelaj atölyesinde çalışı
rken / Gazi Eğitim Enstitüsü (Ankara), 1967
 / Salt Araştırma, İsmail Saray Arşivi
Gülsün Karamustafa,
 İsimsiz
 / 13. Antalya Uluslararası Film ve Sanat Festivali, Resim ve
 Heykel Sempozyumu, 1976 / 
Salt Araştırma, Gülsün Karamustafa Arşivi

Görsel Sanatçılar Derneği (GSD) tarafından düzenlenen yaz kursları
 / Salt Araştırma, Duvar Resminden Korkuyorlar Arşivi

Brüksel Fuarı Türk Pavyonu, Brüksel, 1958 / 
Utarit İzgi, Muhlis Türkmen, Hamdi Şensoy, İlhan Türegün
 / Salt Araştırma, Utarit İzgi Arşivi

Bu yılki değerlendirme süreci Prof.Dr. Gülhan Balsoy (İstanbul Bilgi Üniversitesi), Doç.Dr. Ayşe Erek (Kadir Has Üniversitesi), Dr. Bilge İmamoğlu (TED Üniversitesi), Sezin Romi (Salt) ve Lorans Tanatar Baruh’un (Salt) yer aldığı Seçici Kurul tarafından yürütülecek.

Başvurular, Salt Araştırma’nın odaklandığı alanlar temel alınarak hazırlanmalıdır: Sanat araştırmaları, 1950’lerden günümüze Türkiye kültür ve sanat ortamı içerisinde kırılma anları oluşturan süreçlerin, kişi ve kurumların, sergi ve etkinliklerin incelenmesini kapsar. Sanat tarihinin farklı disiplinlerle birlikte okunup yorumlanmasını, yerel ve uluslararası bağlamda değerlendirilmesini ve mevcut kaynakların yeniden ele alınıp geliştirilmesini amaçlar. Mimarlık ve tasarım araştırmaları, 1950’ler sonrası Türkiye’deki mimari pratikler ve tasarım yaklaşımlarına ilişkin, basılı kaynakların dışında kalan veya mevcut kaynaklara özgün yaklaşımlar getiren içeriklere yöneliktir. Tasarım nesnelerinden yapılı çevreye her türlü ölçek konu olarak seçilebilir. Kent, toplum ve ekonomi tarihi araştırmaları, 19. yy Osmanlı İmparatorluğu ve 20. yy Türkiye’sinin toplumsal ve ekonomik dönüşümünü detaylandıran çalışmalar ile kent araştırmalarını kapsar. 

Ayrıntılı bilgi ve ön başvuru için Salt’ın web sitesi ziyaret edilebilir.

Etiketler: