Açık Koridor

Mimari öğelerle programını zenginleştiren yürüyüş yolu plan, ölçek ve malzeme üzerinden çevresiyle kurduğu ilişkide öğrenci deneyimini ön planda tutuyor.

James Cook Üniversitesi kampüsü için tasarlanan yeni yürüyüş ve bisiklet yolunun ilk aşaması Eğitim Merkezi ile Eddie Koiki Mabo Kütüphanesini birbirine bağlıyor. Yola “boğum” gibi eklenen mekanlarla tanımlanan toplanma ve oturma alanları, öğrencileri çalışmaya, işbirliği yapmaya ve sosyalleşmeye davet eden bir açık hava yerleşkesine dönüşüyor. Öğrenci deneyimini artırmayı, daha önce eksikliği hissedilen devamlılık duygusunu kampüse kazandırmayı amaçlayan Verandah Walk, uzunluğu veya ölçeği ile hem arazi hem de kullanıcı perspektifinde baskın, bunaltıcı bir öğeye dönüşmemeye çalışarak 420 metre boyunca ilerliyor.

Çatı örtüsü altında kesintisiz devam eden dümdüz bir hat yaratmaktan kaçınan projede yolun özellikle kıvrımlı çizilen rotası ilgiyi çevre peyzajına yönlendiriyor. Böylece taşıdığı yönlendirme işaretlerine rağmen varışa değil yolculuğa odaklı bir deneyim sunmayı arzuluyor.

Işık, gölge, nem, rüzgar, yağış, renk ve koku gibi durumları dikkate alarak aynı zamanda bölgenin özgün tropik iklim koşullarına da cevap veriyor proje. Öğrenciler, çalışanlar ve ziyaretçilerin konsantrasyon ve kavrama gibi bilişsel akışları ile ruhsal durumları gün ışığı ve temiz havaya erişimin artırılması ile destekleniyor. Örtünün alt yüzeyini kaplayan alüminyum yüzeyler ise çevre peyzajını yansıtıyor.

Yolun üzerinden genişleyen iki pavyon elektrik ve internet sağlayarak açık hava çalışma alanları olarak işliyor. Yakına yerleşen su elemanları ise hem serinletici bir etki hem de atmosferik bir arka plan sesi yaratıyor.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL