Birleştirici Beton

Soto ekibinin iç mekan tasarımını gerçekleştirdiği reklam ajansı ofisi, beton parapetlerin farklı işlevlerle ele alındığı bir kurguya sahip.

Being Çözüm ajansının iç mekan tasarımı projesine mekanda çalışma devam ederken dahil olduk. Bizden önce başka bir ekip projeyi çalışıp altyapıyı belirli bir noktaya getirmişti. Bizden istenilense yarım kalmış mekanda ajansın kurumsalını da yansıtacak bir tasarım bütünlüğü yakalamamızdı. Yaratılacak bu yeni konsept dahilinde ortak alanlar, karşılama, rekreasyon ve ofis odalarının tekrardan çözümlenmesi istendi.

fotoğraflar: fırat kılıç

İlk olarak birbirinden kopuk alanları bağlamak için 90 cm yüksekliğinde betondan bir parapet örerek bina çekirdeğini çerçeveledik. Bu çerçeve, yapacağımız mekansal hareketler için çeşitli işlevlere göre şekil alabilen bir alt zemin oluşturmamızı sağladı. Parapet mekan girişinde bitki havuzu, karşılamada banko, rekreasyon için ise oturma alanı olarak kullanılıyor. Sonrasında gelen eklemelerse mekansal ihtiyaçlara göre şekillendi; resepsiyonu yarı kapalı bir hacim olarak tasarlayarak daha özel bir yere konumlandırdık. Bu, gün içindeki telefon trafiği ve diğer yazışmalar için gerekli kapalılığı ve gizliliği sağlamamıza yardımcı oldu. Bir diğer önemli hacimse koridorun sonunda yer alan kreatif departmandı. Uzun saatler çalışıp mesaiye kalan kreatiflerin rekreasyon alanına ihtiyaçları vardı. Bu bağlamda bölüme en yakın yerde çalışanların sosyalleşebileceği bir alan oluşturduk. Buradaki kara tahta, açık toplantıların da aynı mekanda yapılmasına olanak sağlarken hareketli puflar masa kenarlarına çekilerek daha esnek bir çalışma ortamı kuruyor. Ofis odalarında tekrarlanan beton parapet bölmelerse odanın yerleşim planını açılı bir hale getirerek girişin karşılanmasına olanak sağlıyor.

Ajansın TBWA binasının bodrum katında yer alması, malzeme seçimi konusunda bizim çıkış noktamız oldu çünkü ofise ulaşım garajdan geçerek sağlanıyordu. Garajlarda sıkça gördüğümüz brüt betonu ana malzeme olarak belirledik. Renk ve malzeme paletinde beton parapet gri bir arka plan oluştururken mekanları ayrıştıran temel geometrik şekillerde mavi ve kırmızı kullandık. Gri arka plan ve geometrilerin üzerinde okunan ana renkler olan kırmızı ve mavi mekanın içinde bir düzen oluşturuyor. Mekanın içine giren kişinin kolaylıkla kavrayabileceği bu düzen, projedeki renk ve malzeme olgusunu kuvvetlendiriyor.

Bina çekirdeğinin çevresi ofise dahil olarak kullanılan bir ortak alan. Çalışanların ve gelenlerin çevresinden dolaştığı bu hacim dört metre yüksekliğinde çıplak duvarlardan oluşuyordu, projenin en başından beri buraya ajans kimliğini yansıtacak ve geçen kişilerin ilgisini çekecek bir tasarım hedefledik. Bu noktada bir mekansal yerleştirme fikri doğdu. Yerleştirme; gridal sisteme oturtulan masif silindir tekrarlarıyla büyük ölçekli dikdörtgen panolardan oluşuyor. Mekandaki renk atlamaları ile uyum içinde olan tasarım iç mimarinin bir parçası gibi algılanırken silindirlerin ritmini bozan ahşap, hareketli ellerle, ajansın kendini tanımlarken kullandığı “her markaya özel bir yaklaşım sunan bir fabrika” tanımına bir gönderme yapıyor.

Etiketler:

İlgili İçerikler: