Çoğaltılmış Manzaralar

Mevcut bir yapının içine eklemlenen proje, malzeme ve strüktürel elemanlarıyla çevre duyarlılığı ve değişime ayak uydurma prensiplerini kurumsal kimlikle birleştiriyor.

Odeabank, Türkiye’deki genel merkez ofislerini Levent’e taşımaya karar verdiğinde, Büyükdere Caddesi üzerinde yer alan 42 katlı bir plazanın 7 katını, yaklaşık 8.200 m2’lik bir ofis alanını, kiraladı ve iç mimari hizmetleri için bize başvurdu. Biz de, ağırlıklı olarak genç olan banka çalışanlarını merkezde tutan, çalışma isteğini artırabilecek ve bankanın açıklık, şeffaflık, güven, sürdürülebilirlik, yaratıcılık ve teknolojiyi temel alan kurumsal değerlerinin, mevcut binanın kısıtları ve fırsatlarıyla bütünleştiği bir tasarım hedefledik.

fotoğraflar: gürkan akay

Öncelikle, bankanın genç çalışanlarıyla düzenlenen çeşitli görüşmeler aracılığıyla bankanın temel prensipleriyle paralel temalar belirlendi. Bu temalardan yola çıkarak da, açık ofis çözümleri ve “Aktivite Tabanlı Çalışma” gibi esnek ve katılımcı çalışma koşullarını simgeleyen pratikler geliştirildi.

Bankanın bulunduğu katların dört cephesi de birbirinden farklı İstanbul manzarasına sahip. Doğu cephesi, yakın plandaki yüksek ofis bloklarının ardından Karadeniz’e açılırken güney cephesi; tarihi sarayları, deniz trafiği ve yeşil kıyı bandıyla Boğaz’a bakıyor. Batı cephesi, kentin köklerini hatırlatan tarihi yarımadaya bakarken kuzey cephesi ise İstanbul’un en büyük yeşil alanı olan Belgrad Ormanı’nı görüyor.

Mekansal çözümlerde bu etkin özellik gözetildi ve çalışanlara bulundukları ayrıcalıklı konum vurgulandı: Tüm bu manzaralar iç mekan tasarımıyla, kendi özelliklerini yansıtacak ve güçlendirecek biçimde mekanlara dönüştürüldü.

Her katın kuzey-güney aksında kullanılan, Boğaz’ın formunu da yansıtacak şekilde organik, hareketli ve renkli mobilyalar, rahatlatıcı ve yaratıcı bir atmosfer yaratmaya aracılık etti. 36. katta, iki kat yüksekliğindeki hacimde yer alan, büyük bitkilerle yeşillendirilmiş kış bahçesi ise tüm genel merkezin odak noktası ve aynı zamanda barındırdığı toplantı noktaları, kahve barı ve oturma alanlarıyla alternatif çalışma, toplanma, dinlenme alanları ve çok amaçlı salon olarak hizmet veriyor. İçeri doğru daha derin hacimlere sahip, doğu ve batı cephelerine bakan alanlar ise banka çalışanlarının çoğuna hizmet veren açık ofis olarak ve servis mekanları da çekirdeğin etrafında gruplanarak kurgulandı ve böylelikle doğal ışığın tüm çalışma alanlarına yeterli şekilde dağılımı sağlandı. Bu açık ofis alanları, verimli yerleşim düzeniyle bankacılığın “ciddi” yüzünü de yansıtıyor.

Esnek çalışma alanları yaratılarak toplantı, sosyalleşme, işbirliği yapma, odaklanma, öğrenme ve öğretme gibi çalışanların ihtiyaç duyacakları işlevlere uygun alanları seçmelerine olanak tanındı.

Normal katlarda olmayan açılı köşeler standart masa yerleşimini zorladığı için buralarda toplantı odaları ve yönetici odaları çözüldü. CEO ofisi ve yönetim kurulu toplantı odası, kurul üyelerinin kentin ruhunu ve dinamizmini güçlü bir şekilde hissedebilecekleri yere, en üst kata ve İstanbul Boğazı’na hakim cepheye yerleştirildi.

Mobilya ve malzemeler de tasarım konseptini yansıtacak şekilde seçildi: Yumuşak ve natürel tonlar ofis alanlarında, renkli kumaşlar ise paylaşımlı alanlarda yer alıyor. Çekirdek kısımlarındaki şeffaf cam, boyalı cam, kompakt lamine ve kumaş paneller, ofisin genel ilham verici ve sakin havasını yansıtmak amacıyla, dengeli bir şekilde ve akustik özellikleri de dikkate alınarak kullanıldı. Yüksek kaliteli doğal taşlar, ahşap, deri ve bronz malzemeler ise hacimlerde daha samimi ve zevkli bir hava yarattı.

Çevresel etki dikkatle incelendi ve tüm malzemeler de bu doğrultuda; karbon ayak izi, içerik, bakım ve onarım ihtiyaçları gözetilerek seçildi. Taşıyıcı olmayan tüm bölücü duvarlar, tavanlar ve yükseltilmiş döşemeler, ileride yapılabilecek değişiklere kolaylıkla uyum sağlayabilmesi ve değişiklikler sırasında uygulanan operasyonları etkilememesi için sökülebilir olarak tasarlandı. İç mekanda kullanılan güneş kırıcılar ise soğutma yüklerini azaltıyor.

Etiketler:

İlgili İçerikler: