Dağınık Düzen
Kaliforniya Sanat Okulu’nun dış mekan stüdyosunu dönüştürerek sergilemeyi farklı bir bakış açısıyla ele alan Confetti Urbanism projesi, kuruduğu geçici, renkli ve dağınık düzenin neden olacağı karşılaşmaları tasarım ve insan faktörü ile zenginleştiriyor.
Designing Material Innovation sergisine üç ay boyunca ev sahipliği yapmak üzere tasarlanan Confetti Urbanism, Kaliforniya Sanat Okulu (CCA)’nun Back Lot adını verdiği dış mekan stüdyosunda mimari, mobilya, bitki ve insan aktivitesini renkli bir dil yaratarak buluşturuyor. Proje, alanı bir sergi mekanına dönüştürürken, stüdyo kimliğini de kaybetmeyerek öğrencilerin vakit geçirebileceği, sanat ve tasarım çalışmalarına devam edebileceği hem sosyal hem de işlevsel kullanımlar sunuyor.
Alana yerleştirilen nakliye konteynerlerine malzeme deposu, malzeme geri dönüştürme merkezi, yönetim ofisi ve kaynak istasyonu gibi işlevler yüklenirken, mekanda aynı zamanda piknik masaları, saksılar içinde ağaçlar, çöp kutuları, hamaklar ve rastgele döküntüler bulunuyor. Tasarım, bu farklı işlevsel ve sosyal altyapılar üzerinde tekil bir düzen kurmak yerine alanın çoklu bileşenlerinin çeşitliliği ön plana çıkarmayı tercih ediyor. Tıpkı bir konfeti yığını gibi sergi alanına düzensiz bir biçimde, gelişigüzel dağıtılmış gibi görünen öğeler ise aslında sergilenen prototipleri dikkatli bir şekilde çerçeve içine alıyor. Boyalı diskler, kurdeleler, bantlar ve alandaki çeşitli şekiller ziyaretçileri hareket etmeye, durmaya ve belirli yönlere bakmaya yönlendiriyor. İncelikle işlenmiş bağlantılar ve hizalamalar sergilenen 5 proje arasındaki nüansları yansıtırken; özerklik ve etkileşim, çevresel etkiler ve grafik görüntüler, işlev ve eğlence gibi ikilikler yoluyla mekana nüfuz ederek sergiyi canlandırıyor.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Çok Güzel Bir Proje Yap!
Stüdyodan Notlar'da bu ay Nizam Onur Sönmez ve Aslıhan Şenel, farklı hoca tipleri, öğrenci beklentileri ve idari çerçeveleriyle stüdyoyu bir ortam olarak ele alıyorlar.
-
Mimari Proje Stüdyosunu Yüklerinden Kurtarmak
Yaşam boyu öğrenmenin bu denli yoğun olduğu günümüzde proje stüdyosunun mesleğin icrasına mı yoksa hayalgücünün genişletilmesine mi odaklanması tartışması hala anlamlı mı?
-
Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933
Vehbi Koç Vakfı ve Koç Üniversitesi VEKAM desteğiyle gerçekleşen “Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933” araştırma sergisinin küratörleri ve aynı adlı kitabın editörleri Ali Cengizkan ve N. Müge Cengizkan’ın üç gün boyunca konuşarak ve yazarak gerçekleştirdikleri söyleşi, erken Cumhuriyet dönemi Ankarası üzerine özgün bulgular ve yeni tartışma alanları sunan çalışmayı aydınlatmayı hedeflemekte.
-
Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933
-
Kaçış Noktası
-
Dinlemek
Henüz oluşmamış ham bir fikir nasıl aktarılır? Bizim araçlarımız belli de olsa insan kendisi için tanımlayamadığını nasıl karşısındakine açıklar? Yok olanı nasıl var ederiz?
-
Mekanın Farklı Açıları
-
Galerideki Fil
Melis Uğurlu, müze ve galerilerin dönüştüğü beyaz küpün neden olduğu yorgunluğu, kapsayıcı ve katılımcı bir yaklaşımla geride bıraktıran Elephant West deneyimini yazdı.