Değişen Kurallar

İklim değişikliğini esas alarak tasarlanan park alanı, yıkıcı etkilere karşı alternatif çözüm olasılıklarını araştırırken ilham olmayı hedefliyor.

Danimarka’nın büyük bir kısmını tanımlayan Yutland yarımadasında, yıllar içinde giderek metruklaşan, çalı çırpı ve otlarla kaplanan eski fabrikanın bulunduğu bölge, kullanıcısı olmayan, olsa da herhangi bir ilişki kurulamayacak bir alana dönüşmüş. Yakınında bulunan yaşlı evi ise 2013’te, Kuzey Denizi kıyısında yer alan ülkede, yıkıcı etki gösterecek şekilde artması iklim değişikliğine bağlanan yağışlar sebebiyle zarar görmüş. Bu deneyim ve alanın mevcut durumu, tasarımcılar için yaklaşımlarının esasını oluşturacak bir yol sağlamış; yağmuru defedilecek bir sorun olarak görmektense bir koşul, peyzaj mimarlığı alanında alternatif seçenekler üretme yollarını araştırma imkanı olarak ele almışlar. Bu sayede eski fabrika alanı, yağmur suyunu çok sayıda etkinlikle dolu bir park alanını yaşanır kılmak için bir kaynak olarak kullanılmış; alan farklı biçimlerde vakit geçirilebilecek bir parka dönüştürülmüş.

Gelecek yıllarda artması muhtemel yağış miktarı göz önünde bulundurularak üç ayrı yağmur suyu deposu normal seviye, beş yıllık taşkınlar ve 100 yıllık taşkınlar hesaba katılarak tasarlanmış. Yine park için tasarlanmış kondisyon aletleri de depoların arasına ve çevresine yerleştirilmiş. Bu heykelsi unsurlar hem spor amaçlı kullanılabiliyor hem de çocuklar için bir oyun aletine dönüşebiliyor. Su seviyesindeki değişimlerin bu aletleri farklı biçimlerde örtebileceği ve kullanımlarının bu anlamda değişebileceği de göz önünde bulundurulan etmenler arasında.

Su depolarının çevresinde, alanı bir arada tutmak üzere düşünülmüş yaklaşık sekiz kilometrelik yürüyüş yolu ise her yaştan kullanıcısını plaj voleybolu sahası ile oyun, kaykay ve ahşap oturma birimlerinden inşa edilmiş dinlenme alanlarına götürerek parkı bütüncül olarak deneyimlemeyi mümkün kılıyor. Esas amacı benzer kent dışı alanlar için iklimin değişen ve giderek yıkıcı hale gelen etkilerine karşı üretilecek tasarımlar bağlamında ilham vermek olan proje, parkın açılışına da yüksek katılım sağlamış olan esas kullanıcıları Laasby sakinleriyle yakın işbirliği içinde gerçekleştirilmiş.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL

İlgili İçerikler: