Füreya’nın İzinde
İlk çağdaş seramik sanatçılarından Füreya Koral’ın aramızdan ayrılışının 20. yılı anısına Kale Grubu’nun katkılarıyla gerçekleşen Füreya sergisi, sanatçının bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı retrospektif sergisi olma özelliği taşıyor. Károly Aliotti, Nilüfer Şaşmazer ve Farah Aksoy küratörlüğünde sanatseverlerle buluşan sergi, sadece seramik alanında değil, seramik-mimari birlikteliğinin öncü isimlerinden biri de olan Füreya’yı anmak kadar anlamak da gerektiğinin önemini vurguluyor.
Eserlerinin “yüksek sanat” simgesi olarak görülmesine ve sanatın müzelere “hapsedilmesine” karşı çıkan Füreya’yı özgün bir bakış açısı ile sanatseverlerin karşısına çıkarmayı amaçlayan sergi, Kale Grubu'nun 60. kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında 18 Ocak 2018 tarihline kadar Akaretler’deki Sıraevler’de ziyaret edilebilir.
Toplamda 200’e yakın eser, belge ve fotoğrafın yer aldığı sergide ayrıca Füreya’nın iç dünyası ve kendini gerçekleştirme hikayesi de anlatılıyor. Böylelikle onu hiç tanımayanlara hayat çizgisindeki önemli kırılma noktaları, üretimindeki arayışların getirdiği dönemeçleri ve eserlerini kapsamlı bir biçimde anlatabilmek amaçlanıyor. Bu kapsamda; 40 yaşında seramikle bir anlamda yeniden doğan, sanatın iyileştirici ve dönüştürücü gücünü kendinde cisimleştiren Füreya’nın 1950’li yıllardan itibaren yaptığı tüm çalışmalar bir araya getiriliyor. Bunlar arasında; mürekkeple yaptığı desenlerden litografilerine, seramik tabaklarından dış mekan panolarına, evler serisinden en son çalışması olan Yürüyen İnsanlar’a kadar birçok eser bulunuyor. Serginin kurgusu da olabildiğince Füreya’nın yaşam öyküsünü takip etmek üzere şekilleniyor.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Kalıntının Özgünlüğü
-
Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933
Vehbi Koç Vakfı ve Koç Üniversitesi VEKAM desteğiyle gerçekleşen “Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933” araştırma sergisinin küratörleri ve aynı adlı kitabın editörleri Ali Cengizkan ve N. Müge Cengizkan’ın üç gün boyunca konuşarak ve yazarak gerçekleştirdikleri söyleşi, erken Cumhuriyet dönemi Ankarası üzerine özgün bulgular ve yeni tartışma alanları sunan çalışmayı aydınlatmayı hedeflemekte.
-
Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933
-
Mekanın Farklı Açıları
-
Galerideki Fil
Melis Uğurlu, müze ve galerilerin dönüştüğü beyaz küpün neden olduğu yorgunluğu, kapsayıcı ve katılımcı bir yaklaşımla geride bıraktıran Elephant West deneyimini yazdı.
-
Yaşayan Geçmiş
-
Birimlerden Mekana
-
Kent Hafızası Bağlamında Vıkvıklanmalar Sergisi Üzerine
Kamusal alanlardaki dönüşümlerin failleri karşımıza genellikle siyasal şebekelerle olan bağları, sermaye ve güç ilişkileriyle çıkarlar. Yaptıklarını tartışmaya açmaya çabalamazlar.