Mahallede Yeni Hayat

“Mahallemde daha iyi bir yaşam” (LAMIKA) programı kapsamında gerçekleştirilen proje, kamusal mekanı sosyal ilişkilerin tetikleyicisi olarak ele alıyor ve mahalle içindeki etkileşimi ve dayanışmayı destekleyecek çok işlevli bir mekan yaratıyor.

Projenin gerçekleştiği Carrefour-Feuilles, bölgede bulunan enformel yerleşimlerden yalnızca biri. 2010 yılında yaşanan depremde ciddi hasar gören mahalle elektrik, su gibi hizmetlere erişimi olmayan evlerden oluşuyor. Yamaca yerleşen konutlara ulaşım dar koridorlardan oluşan bir ağdan sağlanırken, bu sıkışık düzen içinde mahallenin sosyal hayatına mekan olan yerler ise bu ağ içinde oluşan dar köşeler ya da iki cephe arasında kalan boşluklardan daha fazlası değilmiş. Bir yokuşun tepesine yerleşen ve aşağı uzanan yerleşim yerine giriş noktası olan proje alanı ise, depremden sonra çadırların kurulduğu bir alan olarak kullanılmış. Proje şekillendirilirken toplumsal etkileşim fikrin merkezine alınmış ve kamusal mekan, kültürün ve sosyal ilişkilerin doğduğu antropolojik bir etmen olarak kabul edilmiş. Tasarım, katılımcı bir süreçle ortaya çıkarılmış ve projenin insanlar üzerinde dönüştürücü bir etki yaratarak mekana karşı bir aidiyet hissi oluşması amaçlanmış. Daha güvenli ve daha temiz bir çevre yaratarak anti-sosyal hareket eğiliminin ve suç oranlarının azalması arzulanmış.

fotoğraf: gianluca stefani
fotoğraf: gianluca stefani
fotoğraf: gianluca stefani
fotoğraf: gianluca stefani
fotoğraf: gianluca stefani
fotoğraf: gianluca stefani
fotoğraf: gianluca stefani
fotoğraf: etienne pernot du breuil
fotoğraf: etienne pernot du breuil
fotoğraf: etienne pernot du breuil
plan
kesit

Tasarım ve program, bölge halkı ile doğrudan bir ilişki içinde şekillendirilmiş. Kalabalık buluşmalar için düşünülen amfi tiyatro alanın merkezine konumlandırılmış. Döşemelere açılan dairesel delikler bitkilendirilerek mekana doğal gölgeleme sağlanması amaçlanmış. Eş merkezli halkalar halinde yayılan teraslar alandaki farklı bölümleri tanımlamak için de kullanılmış. Bir bölüme açık hava spor aletleri ve oturma elemanları yerleştirilirken, bir diğer bölüm yeşil teraslar olarak kurgulanmış. En üst seviyeye ise kaynağı toprağın 100 metre altında gelen su için depolama tankları ile dağıtım istasyonu yerleştirilmiş. Suyun satışından elde edilecek gelirin da kamusal alanın bakımı için kullanılmasına karar verilmiş.

Hazır döküm betondan inşa edilen döşemeye meydanı hareketlendirecek bir desen uygulanmış. Yerel olarak üretilen malzemede, yine birlikte karar verilen mavimsi bir renk tercij edilmiş. Bölgedeki koşullar düşünülerek, elektriğe bağımlı olmamak adına güneş enerjili aydınlatmalar kullanılmış. Alanın etrafında çeper oluşturan duvar ise çocuklar, aileleri ve sanatçılar tarafından çizilen grafittilerle renklenmiş. Halk toplantılarından birinde kararlaştırılan tasarımlar Haiti’nin zengin resim kültürünü yansıtmayı amaçlamış.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL

İlgili İçerikler: