Sadeleşen Döngü

Hindistan’da gerçekleştirilen proje, çevreye duyarlı bir mimari ile bölgedeki biyolojik çeşitliliği bozmadan turizmi canlandırma ihtimallerini araştırıyor.

Rintala Eggertsson Architects'in Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi öğrencileri ile gerçekleştirdikleri bir tasarım ve yapım atölyesi kapsamında geliştirilen proje, Hindistan'ın Kagal bölgesinde eko-turizmin ve mevcut doğanın geleceğine odaklanarak şekilleniyor. Ülkenin batısında, 1.600 kilometre boyunca uzanan dağlık alan 5.000 çeşit çiçekli bitki türü, 139 memeli türü, 508 kuş türü ve 179 amfibi hayvan türüne ev sahipliği yaparak dünyanın biyoçeşitlilik anlamında en önemli 10 noktası arasında yer alıyor. Hem çevresel hem de toplumsal anlamda kaygılar taşıyan proje, bu özel bölge için bir kulübe prototipi üretmeyi amaçlıyor. Bu bağlamda ana konsept kulübelerin olabildiğince çevre dostu olacak şekilde, yerel kaynaklar ve yenilenebilir enerji kullanılarak üretilmesine dayanıyor. Böylece hem inşa sürecinin hem de uzun vadede yapıların bakım gereksinimlerinin sadeleşmesi planlanıyor.

Proje, yerel halka artan çevre bilinciyle birlikte eko-turizm sektörüne yatırım yapma şansı verirken, aynı zamanda onların geleneksel yaşam biçimleri ile kültürlerini korumalarını amaçlıyor. Ana şebekeye bağlı olmayan yapılar çatılarına yerleştirilen güneş panelleri sayesinde enerji üretiyor. Enerji kaynağı olarak ayrıca dışkıyı gübreye çevirerek biyogaz elde edilmesini sağlayan bir sistem bulunuyor.

Kulübelerin yerleşimi bölgede rastlanan yerel bir mimari örneğinden esinleniyor: ortada insanların toplanmasına izin verecek şekilde avlu oluşturan yapılar grubu. İleride inşa edilecek yeni yapılar mevcut kulübelerin yanına eklenebilir ya da farklı bir noktada yeni bir küme oluşturmak üzere yerleşebilirler. Bu sistemde dik açılarla ilerleyen bir dolaşım sistemi kurgulanması ise yapıların sayısının rahatlıkla artırılmasına ve koşulların uygun olduğu yerlerde daha kentsel bir dokunun oluşturulmasına izin veriyor.

Etiketler: