Tarihe Güzelleme
Avusturya’nın küçük bir kenti olan Wiener Neustadt’ta bulunan orta çağdan kalma bir mühimmat deposunu yeni bir kültürel odak noktası olarak kente kazandırmak üzere açılan yarışma ile elde edilen proje, esasen tarihi katmanların yeniden yapılandırılmasına odaklanıyor.
Uzun zaman saklı kalmış olan yapı, yeni programıyla birlikte bugün bir bütün olarak algılanıp deneyimlenebiliyor. Kazamatın önündeki eğimli alan, kent kotundan yapının yarı gömülü olduğu kota bağlanan bir kamusal mekan olarak işliyor. Ziyaretçiler buradan labirent benzeri, neredeyse Piranezyen kazamat içindeki sergilere yönlendiriliyor.
Sergi dolaşımının sonunda ulaşılan yeni galeri mekana, tavan açıklıklarıyla doğal olarak aydınlanmış çağdaş bir bitiş kazandırıyor. Çıkışta, hafif bir eğimle yeniden kent kotuna; yeşil bir alana ulaşılıyor, böylece yapının topografik taslağı da okunuyor.
Tasarımda müdahale yöntemi, yeni eklenen yapı malzemelerinin tarihi olandan ayrıştırılmasıyla ortaya konmuş. Tuğla dokusuna dökme beton malzeme ile temas edilmiş, bu sayede birbirinden ayrı fakat yine de bir bütün tanımlayan yüzeyler oluşturulmuş.
İlgili İçerikler:
-
Tekil Gücün Mimarideki Temsili: Belirme Penceresi Geleneği
Tarihsel süreç içerisinde özgün, üst düzey sanat ve mimarlık eserlerinin, genellikle idari, askeri ve özellikle de ekonomik açıdan güçlü yönetimler altında oluştuğu gözlemlenir.
-
Ahşap Etkisi
-
Buluşan Yaşamlar
-
İddiasız Kalıcılık
-
Avusturya Pavyonu: Sade Gerçekler
-
Yerçekimsiz Koridor
-
Motorize Tahterevalliler