Akışı Değiştirmek

Çocuklar için tasarlanan eğitim alanı eğrisel duvarlar, kavisli koridorlar ve görsel ilişkileri güçlendiren açıklıklar sayesinde mekanın köşeli planının kısıtlarından sıyrılıyor ve hayalgücü yüksek kullanıcılarını keşfetmeye çağırıyor.

Çocuklar için tasarlanmış bir eğitim mekanı olan Rockery for Play, ofisin Ply Wedo Sanat Eğitimi Enstitüsü için gerçekleştirdiği aynı konseptli ikinci proje. Beijing Damei Central’ın ikinci katına yerleşen proje, enstitünün çocuklara verdiği müzik, dans, yemek, çay ve el sanatları gibi eğitimlere uygun mekanları çocukların hayal güçlerini ve meraklarını tetikleyecek bir dil üzerinden kurguluyor. Mekan tasarımı ise genel anlamda geleneksel Çin bahçelerinde rastlanan ve taşlardan inşa edilen yapay tepelerden, oluşturdukları vadi ve kovuk formlarından ilham alıyor.

archstudio, Rockery for Play, çocuk eğitim mekanı, sanat, xxi mimarlık tsarım mekan dergisi

L şeklinde bir plana sahip proje alanında, girişin yer aldığı uçtan diğerine nispeten uzun bir aks oluşuyor. Mekanı farklı programların yerleştiği bölümlere ayıran kıvrımlı duvarlar dar, sıkıcı bir koridor oluşturmaktansa, hareketin akşını değiştirerek çocukları keşfetmeye davet eden kavisli bir geçiş alanı yaratıyor. Duvarların üzerindeki ters ya da düz kemer şeklindeki açıklıklar da her odayla kurulan ilişkiyi başkalaştırarak katmanlı ve çapraz bir görsel geçiş sağlıyor. Çocukların gözünde bazı odalar daha karanlık vadilere, diğerleri ise açık tepelere dönüşüyor. Ahşap tonunun hakim olduğu mekana cam ve yansıtıcı çelik yüzeyler eşlik ediyor; şeffaflık ve yansıyan görüntüler ise malzemeye odaklanmaktan ziyade mekandaki derinliği ve hissiyatı artırıyor.

Tasarım süreci
Plan
Malzemeler

Müzik odasının açıklıkları yalıtım sağlamak üzere cam ile kaplı iken, mutfak ve çay odasını ayran ters kemer aynı zamanda çocukların dinlendiği ya da oynadığı bir elemana dönüşüyor. El sanatları için ayrılan mekan özelleşen bir köşede yer alıyor ve çocukları etrafına toplayan bir ağaç ile tanımlanıyor. Koridorun iki tarafına dizilen 9 piyano odası, akustik özellikleri yüksek ve daha özelleşmiş alanlar sunuyor. Koridordun en sonuna yerleşen dans salonu ise tasarım dili açısından mekanın geri kalan ahşap dokusundan ayrışıyor. Burada binanın donanımı tavanda görülebilecek şekilde açıkta bırakılırken, zemin camın yanında bir yükseltiye dönüşüyor ve bir oturma alanı yaratıyor. Aynalı duvar ve camlı cephe sayesinde iç ve dış arasındaki ilişkinin güçlendiği bir mekan ortaya çıkıyor.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL