Bağlayıcı Ekler

Çin kırsalında gerçekleştirilen yenileme projesi, müdahale ettiği yapılar ve peyzajın karakterini keşfetmeye odaklanırken, ilişkilerin eklerle pekiştirildiği yeni bir sosyal merkez sunuyor.

Zhouchong köyünün güneyinde, baraj gölünün kıyısında bulunan iki eski kırsal yapının yenilenerek stüdyoya dönüştürüldüğü proje, tamamlandıktan sonra kütüphane ve köy halkı için bir etkinlik mekanı olarak kullanılmaya başlanmış. Köy merkezi, Çin’deki geleneksel yaşam şeklinden gelen “yağmur yağınca oku, güneş açınca çalış” düşüncesini yerinde deneyimlemek isteyen şehirlilerin de ilgisini çekerek bölgedeki durak noktalarından biri haline gelmiş.

İki yapıdan biri daha önce çiftlik evi, diğer ise pirinçlerin depolandığı ambar olarak kullanılıyormuş. Daha aydınlık olan çiftlik evi üzeri betonla sıvanmış tuğla bir strüktüre, nispeten daha karanlık kalan ambar ise taştan inşa edilmiş bir yapıya sahip. Çevre köyler, daha uzaktaki fabrikalar, yüksekteki baraj, etrafı saran tarlalar, dağlar ve ormanlardan oluşan sakin ve dingin bir peyzaj içinde yan yana yerleşen yapıların hemen yanında ise çatı hizasından biraz daha yüksekte kalan ve etrafı rahatça izlemeye elverişli baraj gölü başlıyor.

Vaziyet planı
Plan
Patlatılmış aksonometrik perspektif
Görünüş
Kesitler
Kesit

Tasarım, esasında orijinal yapılar ve çevre peyzajın karakterleri ile güzelliklerini keşfetmeyi amaçlıyor. Bu noktada süreçteki odaklardan bir tanesi var olanı yeniden düzenlemek olmuş. Bu aşamayla birlikte çiftlik evi düzenli ve törensel bir okuma alanına dönüştürülürken ambar ise sakin bir atmosfere sahip, dokusal anlamda zengin bir sosyal alan olarak kurgulanmış. Projedeki diğer odaklar ise genişleme ve bağlanma olmuş. Okuma mekanı olarak tasarlanan yapıya bir giriş avlusu ile yükseltilmiş bir seyir terası eklenmiş. Sosyal alan da eğrisel avlusu ile dış mekan aktivitelerine olanak sağlayan kuzeydeki nilüfer havuzuna doğru bağlanmış.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL