Doğaya Katılmak

Koen Van Velsen Architects tarafından tasarlanan spor merkezi, özel olarak renklendirilen tuğla cephesi ile kendini öne çıkarmaktan kaçınarak yerleştiği doğanın onu kabul etmesini amaçlıyor.

Kentin, Rozenburg köyünü çevreleyen yeşil bant ile buluştuğu geçiş noktasına yerleşen spor merkezi projesi, doğal dokuyla uyumlu bir dil yakalamayı planlıyor. Spor sahaları, yüzme havuzu, çok amaçlı bir salon ve kafeteryadan oluşan yapının cephesini saran tuğlalarda, bir kaplama yöntemi kullanılarak yeşil tonları yakalanmış. Renklendirme süreci, tuğlaların fırınlanmadan önce oksit boya katılmış ıslak kil ile kaplanması sayesinde elde edilmiş. Fırınlama sırasında tuğlanın içine işleyen renk en sonunda yeşil tonlar barındıran ve ışık durumuna göre farklı görüntüler sunan gri renkte tuğlalar elde edilmesini sağlamış. Böylece yapının yerleştiği doğayla bağlantı kurabilmesi ve ona naif bir şekilde karışabilmesi amaçlanmış. Yapıyı saran ağaçların farklı renklerine ithafen, cephedeki bazı bölümlerde mavi, mor ve sarı gibi tonlar kullanılmış. Tuğla dokuyu bölen cam yüzeyler ile aynalı cam yüzeyler ile ise doğayla kurulan görsel ilişkinin pekişmesi öngörülmüş.

fotoğraflar: rené de wit
zemin kat planı
1. kat planı
çatı planı
kesit
kesit

Tek bir hacimden oluşan yapı, yer yer farklı boyutlarda avlular meydana getirirken kolay okunabilir bir iç mekan kurgusu ortaya çıkıyor. Benzer malzeme ve renklerin hakim olduğu iç mekanlarda tuğla yüzeyler kendini sergilemeye devam ediyor ve ortak alanlar ile koridor zeminlerinde kullanılan tonlar ile tamamlanıyor. Ahşap çerçeveler içine alınan tepe ışıklıkları, yüzme havuzunda gün ışığından faydalanmayı sağlıyor. Kapalı sahadan dışarı açılan geniş pencere ise bir ağacı görüşüne alıyor. Kafeteryada tavanını kaplayan ayna yüzeyler ise canlı renklerdeki mobilyaları yansıtıyor.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL