Naif Geçişler

Avustralya’da gerçekleştirilen proje, mevcut yürüyüş yoluna eklenen bir alt geçidi içine alıyor. Bulunduğu alana basit müdahalelerle yerleşen proje, etrafındaki şehir dokusuyla zıt düşmemeye dikkat ediyor.

Mevcut bir yaya ve bisiklet yolunun parçası olarak gerçekleştirilen altgeçit projesi, düzenlenen yarışmayı kazanan lahznimmo architects tarafından tasarlanmış. Parlamento yapılarının bulunduğu bölgeye yakın bir noktada konumlanan proje; mevcut dokuyla yarışmak ya da kendini ön plana çıkarmaktan ziyade, var olan geometrilere ve peyzaja uyumlu bir şekilde eklemlenerek mekansal potansiyelleri değerlendirmeyi tercih ediyor.

fotoğraflar: brett boardman

Bir anayol kavşağını daha düşük bir kotta kesen yeni geçit, alana hakim geometriye uyarak eğrisel bir rota takip ediyor. Başlangıç ve bitiş noktalarında ise başkentin simgelerinden biri olan National Carillon’a bir bakış sunuyor. Tasarlanan yeni ek, etrafındaki peyzajın önüne geçmemek adına minimal bir dil sergiliyor. Yol boyunca iki farklı duvar tipolojisi okunuyor. İlk tipte, hazır beton panellerin yan yana dizilmesiyle oluşmuş sakin bir görüntü hakimken, kirli beyaz doku şehrin başkent kimliğine uyumlu olmayı amaçlıyor. İkinci duvar tipi ise doğal süreçte paslanarak rustik bir görüntü ortaya çıkaran çelik yüzeylerden meydana geliyor. Yolun daha dar bir alanını çevreleyen duvar, katlanan yüzeyleri ile daha sıkışık ve dinamik bir görüntü oluşturuyor.

Etiketler:

İlgili İçerikler: