Okuma Çerçevesi

Tayland'ın ücra bir bölgesinde konumlanan okula eklenen okuma ve bekleme pavyonu, ağaçların arasında yarı-saydam olarak gönüllü öğrencilerce inşa edilmiş.

“Arch SU Gönüllü Genç Mimar Kırsal Kalkınma Kampı” Tayland Hükümeti ve Silpakorn Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından finansal olarak desteklenen ve okulun kırsal toplumu geliştirmek için lisans programından elde ettiği bilgi birikimini hayata geçirmeyi amaçlayan bir proje. Bu projenin ana özellikleri, sadece 15 günlük inşaat süreciyle ücra alanların geliştirilmesine odaklanması ve de yapının tamamen mimari lisans öğrencileri tarafından inşa edilmesi.

Uzun yıllardır birçok kırsal alan (Petcha Buri, Ratchaburi, Kanchanaburi, Nakhon Pathom, vb.) geliştiriyoruz. 2017'de sadece küçük köyler ve şeker kamışı tarlalarının yer aldığı ücra Suphan Buri, Danchang Bölgesi’ndeki Baan Toongnatapin Okulu'na gitmeyi seçtik. Okul müdürü Willawan Aunrasmeewong, öğrencilerin kitap okuyabilecekleri ve de ebeveynlerini bekleyebilecekleri bir pavyon olarak da kullanılabilecek bir kütüphaneye ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Anaokulu binasının bir parçası olan eski kütüphane, anaokulu sınıfının genişletilmesi gerekliliği nedeniyle yıkılacaktı. Yeni kütüphane okul müdürüne göre ana girişteki uzun ağaçlarla çevrili boş alanda bulunmalıydı.

Projenin ana fikri, pavyonun konumlandığı ortamın iç mekanında da hissedilebileceği şekilde ışık ve havalandırma gibi doğal özellikleri kullanmaktır Ana yapı malzemesi olarak ahşap seçilerek inşaatın gönüllüler tarafından yürütülebilmesi mümkün oldu. Ağır gereçler kullanmaya gerek kalmadan yürütülen inşaat süreci daha az tehlikeli addetti. Tasarım ekibi, ahşap kirişleri bir araya getirerek portal çerçeve tasarımına başvurdu. Bu sayede birçok gönüllü kendi çerçevesini eşzamanlı olarak inşa edebildiği için yapım süresi azaltılabildi. Ahşap malzeme ayrıca orman bağlamına da uyum sağlamakta.

Duvarlar ve çatı, hafif ve kolay monte edilebilen ultraviyole ışınları filtreleyen SCG yarı saydam çatı levha panelleri ile kaplı. İç mekanın zemini için ahşap benzeri beton bir malzeme olan Conwood kullanıldı. Son olarak, dış kaplama ve basamaklardaysa tuğla kullanıldı. Sponsorlar tarafından temin edilen SCG ve Conwood malzemelerinin masrafı hariç projenin inşası toplamda 150.000 THB’ye (yaklaşık 33.000 TRY) mal oldu.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL