National Taiwan University of Arts’tan Hung I-chen, Guo Yi-hui ve Cheng Yu-ti’nin mezuniyet projeleri olarak ortaya çıkan dondurmalar, ilk bakışta yeme-içme modasında sanatsal bir dokunuş, lezzetli bir ikram izlenimi verse de üç sanat öğrencisinin su kirliliğine dikkat çekme çabalarının yaratıcı bir yaklaşımla sonuçlanmış hali.

kirli sudan çubuk dondurmalar
kirlenmiş sudan çubuk dondurmalar
Hung I-chen, Guo Yi-hui, Cheng Yu-ti
Hung I-chen, Guo Yi-hui, Cheng Yu-ti
Hung I-chen, Guo Yi-hui, Cheng Yu-ti

“%100 kirlenmiş sudan çubuk dondurmalar”ını üretmek için Tayvan’ın 100 ayrı yerinden toplanan kirli su, içine çer çöp, böcek, şişe kapakları, yaprak parçaları vs. eklemeyi de ihmal etmeden dondurulmuş ve buz görüntüsü ile muhafaza edebilmek için polyester reçine kılıflara yerleştirilmiş. Her yıl okyanuslara ve suyollarına dökülen 8 milyon plastik atıktan da anlaşılabileceği gibi, ürünlerin %90’ı plastikten oluşuyor.

Bu 100 çubuk dondurmaya numara vererek ambalaj da tasarlayan ekip, kirli sularının geldikleri yeri işaret eden aroma isimlerini de bu ambalajlara eklemiş. Çubuk dondurma biçimi, şeffaflığı ve göze hoş gelen, oldukça tanıdık bir imge olması sebebiyle seçilmiş. Böylelikle bu sevimli görüntünün içinde dünyanın en ciddi sorunlarından biri olan su kirliliği çarpıcı bir zıtlık kurarak nesneleşiyor, proje hem ortaya çıkış noktasıyla hem de yeme içme kültüründeki estetik eğilimleri taklit edişiyle oldukça güçlü bir ifade kuruyor.

Etiketler: