Bükülen Plaklar

Geri Dönüşüm Müzesi biçimini, mekanı bükülerek sarmalayan brüt beton plaklardan alıyor. Basit heykelsiliği ve kesintisiz dolaşımı aracılığıyla mekan ve işlev senaryosunu iç içe geçiriyor.

Samsun Avdan Katı Atık Sahası katı atık ayrıştırma, depolama, biyogaz toplama ve elektrik enerjisi üretimi ile atık su arıtma tesislerinin bulunduğu, özellikle ilk ve orta öğrenim okullarının eğitim amaçlı gezilerinin ilgi odağı olan bir yer. Geri Dönüşüm Müzesi ise katı atık sahası girişinde, idari bina ile kantar binası arasında kalan ve üst kotta katı atık sahası ve çöp depolama işleminin seyredilebildiği, Samsun kent merkezine kadar manzarası olan boş alanda yer alıyor. Geri Dönüşüm Müzesi’nin arka planında dolgu alanı, çöp ayrıştırma fabrikası ve elektrik jeneratörleri gözlemlenebiliyor.

Müzenin hedefi, ziyaretçilerin karşılandığı ve tesis hakkında bilgilendirildiği bir yapı olmanın ötesinde “atıkların dönüşümü” teması ile geri dönüştürülebilen atıkların ayrıştırılması ve geri kazanılması, atıkların değerlendirilmesi ile iklim, çevre ve ekonomiye olan etkileri hakkında farkındalık yaratmak. Pet, plastik, alüminyum, cam gibi atıkların geri dönüşüm süreçlerinin gerçek malzemelerle anlatıldığı sergide, organik atıkların katı atık dolgu sahasında depolanması, işlenmesi ve ortaya çıkan biyogazın elektrik enerjisi üretiminde kullanılması süreçleri posterler, maketler ve yerleştirmelerle açıklanıyor. Kalıcı serginin yanı sıra geri dönüşüm temalı, öğrencilere yönelik yarışma ve sergiler de düzenleniyor.

samsun avdan geri dönüşüm müzesi
Vaziyet Planı
Katı atık sahası planı
Plan
Görünüş
Cam menfez detayı

Müzenin soyut ve heykelsi bir bina olmasının yanı sıra bir peyzaj unsuru olması amaçlanmış. Bükülerek farklı dolaşım katlarını birbirine bağlayan döşeme plakları, yapıya biçimini veriyor. Zemin kat plağı bükülerek girişi karşılayan bir amfi basamak işlevi alıyor; çatı plağı bükülerek zemindeki kesintisiz dolaşımın sürekliliğini sağlıyor ve çatı terasına ulaşıyor. Mekanla birlikte çalışan gezi senaryosu, ziyaretçi gruplarının amfi basamaklarda yapılan ilk sunumu dinlemeleriyle başlıyor, sergi salonunun gezilmesi ve ardından çatı terasından katı atık sahasının gözlemlenmesiyle tamamlanıyor.

Tamamı brüt beton ile yapılan müzenin işçilik, bakım ve işletme maliyetleri ise düşük. Bina ve iç mekan; kontrplak kalıpların kurulması, betonun dökülmesi ve kalıpların sökülmesi ile betonarme inşaat tamamlandığında ortaya çıkarken geriye sadece geniş camlı doğrama yüzeylerin takılması kalmış.

Mimari biçimine sınırlı sayıda malzeme ile ulaşılan yapının tamamlayıcı unsurları ise detaylarda takip edilebiliyor. Otoparka inen amfi basamaklar, çatıya çıkan eğimli çatı plağı, basamaklar ve çatı terasının yanı sıra sergi salonunun geniş terası katı atık sahası yönünde genişleyen, uzunluğu 3 metreye yaklaşan konsol döşeme ile tanımlanırken sergi salonu girişinde geniş bir pivot kapı bulunuyor. Bu kapı bir kapıdan daha çok yönlendirici bir yüzey işlevi görüyor; açıldığında sergi (iç mekan) ve teras (dış mekan) arasında sürekliliği sağlıyor. Basit ama işlevsel, pasif iklimlendirmenin uygulandığı yapıda, geniş çatı saçakları ve jaluzi camlı doğramalar ile gün ışığı kontrol ediliyor.

Etiketler:

İlgili İçerikler: