Şili’de gerçekleştirilen yenileme projesi, insanın mekanla olan ilişkisine odaklanırken önceki deneyim ve hatıraları da yeni tasarımın içine işliyor. Farklı yorumlanan çatı ise genişleyen iç hacmin ışıkla kurduğu ilişkiyi pekiştiriyor.

Yapıların fiziksel karakteristik özellerinin yanı sıra, kullanıcının günlük kullanımı ile doğan, deneyim ve hatıralara işlenen bazı sembolik değerleri de taşıdığı düşüncesiyle yola çıkılan projede, kişinin yapılı çevre olan ilişkisine odaklanılıyor. Proje kapsamında yenilenen konut farklı bir atmosfer kazanırken, günlük yaşam ve hatıralar ince detaylarla çözülmüş yeni mekanlara yerleşiyor.

fotoğraflar: pablo casals aguirre
zemin kat planı
ikinci kat planı
kesit
kesit

Mimarın önceliği neyin kalacağı ve neyin gideceği konusunda bir netlik sağlamak olmuş. Projede orijinal strüktürel matris korunurken, önceki varoluşla bağlar kuran malzemeler yeniden kullanılmış. İlk yapının çatısında bulunan kiremitler yenilenen yapının sokağa bakan duvarlarına taşınmış, eski ahşap süslemeler ise iç mekandaki yeni donatılar ile birleştirilmiş. Mevcut strüktürle taşınacak şekilde eklemlenen eğimli hacim ikinci bir kat oluşmasına izin vererek iç mekan hacminin büyümesini sağlıyor. Tepe çizgisi boyunca duvarı geçen pencere açıklığı ise güneyden gelen güneş ışığının eğimli duvar boyunca içeri süzülmesine olanak veriyor. Böylece orijinal yapıda bulunmayan bir etken olarak gökyüzü ile proje tamamlanıyor. Ana yaşam alanının açıldığı bahçe de mekanın doğal ışıktan en yüksek seviyede faydalanmasını sağlıyor.

Etiketler: