Ayarlanabilir Manzara

Tokyo’nun yoğun yapı adalarından birinde, komşu binalarla iç içe olan A’ Evi, bütün katları bağlayan ana merdiven etrafında tasarlanmış. Wiel Arets Architects'e ait olan yapı, büyük pencereleriyle ayarlanabilir görüş sağlıyor.

A' Evi, iki bodrum katla birlikte beş kattan oluşuyor. Katları birbirine bağlayan kıvrımlı merdiven, evin en önemli öğesi olarak düşünülmüş. Üst katlar evin kullanıcısı için özelleşirken alt katlar ortak kullanım alanı olarak tasarlanmış. Bodrum kat, teknik oda olarak kullanılmış. Cadde kotunun altındaki katta iki yatak odası ve banyo mevcut. Zemin kat, mutfak ve yemek odasından oluşuyor ve dış mekanla doğrudan etkileşime sahip. Yapının birinci katı oturma, dinlenme ve çalışma işlevlerine hizmet ederken en üst kat, ev sahibi için tasarlanmış yatak odası, teras ve banyodan oluşuyor.

Pencereler, biri şeffaf biri de buzlu iki cam katmandan oluşuyor. Büyük pencereler, üzeri açık terasta da kendini gösteriyor ve istenildiği zaman kapanarak daha mahrem bir mekan yaratılmasına imkan sağlıyor. Zemin kattaki pencerelerse ana girişe dönüşüyor ve mutfağa açılıyor.

A' Evi, biçimsel değişimiyle komşu binaların tipolojisinden ayrılıyor görünse de cephesinin dikdörtgen biçimi ve pencereleriyle içinde bulunduğu mimari dokunun modern bir yorumuna dönüşmüş. Komşu binalardaki ana girişleri gösteren markizin yapıda bulunmaması, yapının çevreyle olan iletişimini zayıflattığı şeklinde yorumlanabilir, öte yandan büyük dikdörtgen pencere açıklıklarıysa bu iletişimi artırıyor.

konut,wiel arets architects,japonya,jan bitter
fotoğraflar: jan bitter
sokaktan yapıya bakış
cephenin yakın görünüşü
merdiven
ana giriş ve yemek alanı
mutfak
banyo
yatak odası ve teras
teras
zemin kat planı
birinci kat planı
ikinci kat planı
kesit

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL