Doğallık ve Tevazu

Barselona’daki El Equipo Creativo tasarımı restoranda, doluluk boşluk oranları ve malzeme çeşitliliğiyle oynanarak kendi içinde farklılaşan bir mekan kurgusu yaratılmış.

Restoran, Barselona’nın Eixample bölgesindeki yoğun caddelerden birinde, dar cepheli küçük bir mekana yerleşiyor. Bu anlamda tasarım, zorlayıcı planı ve konumu nedeniyle güçlü bir çözüme ihtiyaç duyuyordu. Restoran, Eixample’ın karakteristik şehir bloklarının izlenebildiği geniş bir terasa ulaşana kadar arkaya doğru giderek genişliyor ve doğal ışıkla doluyor. Doğallık ve tevazu gibi değerleri birer tasarım girdisi olarak kullanarak Akdeniz bölgesinin tarihini tasarıma yansıtmayı amaçladık.

fotoğraflar: adria goula
terasa bakış
metal strüktür ve renki seraik kullanımı
gastrobar
giriş cephesi

Öncelikle restoranda iki farklı mekan kurgusunun birlikteliğine odaklandık. Restoranın giriş alanını oluşturan bar ve şaraphane caddeye daha yakın yer alıyor. Bu alan metalik strüktürleri, renkli seramikleri, monokromatik panelleriyle kentin mikro bir yansımasını sunuyor. İkinci mekan arkaya doğru devam ederek daha korunaklı bir yemek alanı, iç avlu, ve terastan oluşuyor.

Bu iki mekanı, restoranın kalbi olan mutfakla bağladık. Mutfaktan sonra geniş ve aydınlık mekanıyla ana yemek alanı geliyor. Beyaz duvarlarla çevrili teras, geometrik açıklıklarla doluluk ve boşluklara dönüşerek Akdeniz’in tipik kasabalarının kaotik bir yansımasını sunuyor. Öte yandan açıklıklar, mekanın sınırlarını da çiziyor ve yarı açık alana girecek renkleri, yeşilleri, mavi gökyüzünü de mekana dahil ediyor.

Etiketler:

İlgili İçerikler: